www.ilosanomapiiri.fi    

HERRAN PALVELIJATAR
Marian ilmestyspäivä (1. vsk.): Luuk. 1:26-38

Taustaa: Maria oli tässä vaiheessa teinityttö. Ylistysvirrestään päätellen hän oli lukutaitoinen ja osasi Raamattunsa. Maria oli kihloissa puuseppä Joosefin kanssa, josta kerrotaan, että hän oli hurskas ja lakia kunnioittava mies (Mt. 1:19). Enkeli Gabriel oli ilmestynyt Danielille 500 vuotta aikaisemmin "miehen kaltaisena olentona" (Dan. 8:16). Hänet nähdessään profeetta oli kauhistunut ja heittäytynyt kasvoilleen maahan. Gabriel oli ilmoittanut Danielille Messiaan syntymisen ajankohdan vuosiviikkojen avulla (Dan. 9:20-27). Ennen Marian luo tuloaan hän oli ilmestynyt Sakariaalle, Johannes Kastajan isälle.

Jakeet 26-27. Kihlaus oli tuossa kulttuurissa paljon sitovampi kuin meidän kulttuurissamme. Silti Mooseksen laki määräsi, että seksisuhteen sai aloittaa vasta häiden jälkeen.

Jakeet 28-29.

Jakeet 30-33. Jeesus-nimi tarkoittaa: "Herra (Jahve) on pelastus". Jumala oli luvannut Daavidille, että tämän poika istuisi ikuisesti valtaistuimella ja lisännyt: "Minä olen oleva hänelle isä ja hän on oleva minulle poika." (2. Sam. 7:13-14.)

Jae 34. Mooseksen lain mukaan uskottomuudesta kihlauksen aikana tuli sama kuolemanrangaistus kuin uskottomuudesta avioliitossakin (5. Moos. 22:23-27).

Jae 35. Lapsen syntymiseen tarvitaan kaksi sukusolua. Jeesuksen tapauksessa toinen niistä tuli Marialta ja toinen tämän maailmankaikkeuden ulkopuolelta, Pyhältä Hengeltä.

Jakeet 36-38. "Herran palvelijatar" voitaisiin kääntää myös "Herran orjatar". Joosefkin epäili aluksi Marian olleen uskoton hänelle (Matt. 1:19). Tytön vanhemmat olivat ilmeisesti niin suutuksissaan, etteivät järjestäneet tälle häitä; Mariahan oli kihloissa, kun lapsi syntyi. Mitä muut nasaretilaiset tästä kaikesta ajattelivat, sen voi vain arvata.

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Maria sai tietää enkeliltä lapsensa nimen. Jeesus-nimi tarkoittaa pelastajaa: että tuleva lapsi vapahtaisi ristinkuolemallaan äitinsä, kansansa ja meidätkin meidän synneistämme. Sitä juuri on se armo, jota Maria oli saanut niin runsaasti osakseen.

© www.ilosanomapiiri.fi