www.ilosanomapiiri.fi    

ELÄMÄN LEIPÄ
4. paastonajan sunnuntai (1. vsk.): Joh. 6:1-15

Taustaa: Katsokaa karttaa. Luultavasti Jeesus lähti liikkeelle Kapernaumista, joka oli vajaan 10 km päässä Betsaidasta. (Tie sinne kiersi Genesaretin järven pohjoispään.) Jeesus meni kuitenkin Betsaidaan veneellä, jolloin matka oli lyhempi. Ilmeisesti hän oli aikonut viettää aikaa opetuslastensa kanssa, mutta suuri kansanjoukko kulki hänen perässään. Ajankohta oli kevät; pääsiäinen oli tulossa (4) ja ruoho vihreää (10). Huomatkaa, että viisi sämpylää ja kaksi kalaa muodostivat yhden ihmisen yhden aterian.

Jakeet 1-4.

Jakeet 5-7. Opetuslapsi Filippuksesta puhutaan melko paljon Johanneksen evankeliumissa. Hän oli kotoisin Betsaidasta, samoin olivat veljekset Pietari ja Andreas. Markuksen mukaan kansa kuunteli Jeesuksen opetusta koko päivän.

Jakeet 8-9. Ohraleipä viittaa siihen, että poika oli köyhä. (Tavallisesti syötiin näet vehnäleipää.) Kala tarkoittaa pikkukalaa, särvintä.

Jakeet 10-11. Istua-verbi tarkoittaa tässä suoraan suomennettuna: istua aterialle.

Jakeet 12-13

Jakeet 14-15. "Se profeetta" jakeessa 14 tarkoittaa Mooseksen ennustamaa profeettaa, jonka oli määrä olla Mooseksen kaltainen (5. Moos. 18:15,18).

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Ruokkimisihme puhuu Jeesuksesta itsestään: siitä miten hänestä tuli elämän leipä. Hänen ruumiinsa piti tulla murretuksi, jotta me voisimme syödä elämän leipää eli ehtoollisleipää ja elää iankaikkisesti.

© www.ilosanomapiiri.fi