www.ilosanomapiiri.fi    

KATUMUS JA PAASTO
Tuhkakeskiviikko (1. vsk.): Luuk. 13:22-30

Taustaa: Jeesus on matkalla Jerusalemiin kärsimään ja kuolemaan. Hän on puhunut jo monta kertaa aikaisemminkin ovesta, joka on nyt auki, mutta joka joskus suljetaan peruuttamattomasti. Verbi ”kilvoitella” (24) voitaisiin kääntää myös ”kamppailla”, ”ponnistella”.

1. Mistä syystä jotakuta ihmistä saattaa kiinnostaa jakeessa 23 esitetty ongelma? Miettikää eri vaihtoehtoja.

2. Mitä tarkoittaa, että taivaaseen johtava ovi on ahdas?

3. Miettikää, millä eri tavoilla ihmiset yrittävät päästä taivaan ovesta sisälle, kuitenkaan onnistumatta (24)?

4. Tässä yhteydessä Jeesus kertoo pienen vertauksen Jumalan valtakunnan juhlista (25-27). Mitä hän tahtoo sanoa kuulijoilleen tämän kertomuksen kautta?

5. Miettikää eri syitä, miksi vertauksen ihmiset eivät menneet talon ovesta sisälle silloin, kun se vielä oli auki?

6. Mitä Jeesus tarkoittaa sanoessaan, ettei hän tunne niitä ihmisiä, jotka söivät ja joivat hänen kanssaan ja kuuntelivat hänen opetustaan?

7. Kaikilla jakeessa 28 mainituilla patriarkoilla oli omat syntinsä ja heikkoutensa. Miten he olivat onnistuneet menemään ahtaasta ovesta sisälle Jumalan valtakuntaan? (Keskustelkaa sen perusteella, mitä patriarkoista muistatte; älkää etsikö kohtia Raamatusta.)

8. Jeesus sanoo: ”Minä olen ovi; jos joku minun kauttani käy sisälle, niin hän pelastuu.” (Joh. 10:9*). Verratkaa toisiinsa Jeesuksen opetusta tekstissämme ja tässä Johanneksen evankeliumin sitaatissa. Mitä huomaatte?

Ilosanoma: Syntisen on yhtä vaikea mennä lain ovesta Jumalan valtakuntaan kuin kamelin kulkea neulansilmän läpi (Matt. 19:24). Vain Jeesukselle se onnistui. Sen sijaan evankeliumin ovi on auki jokaiselle, koska siitä ovesta kulkevalle annetaan synnit anteeksi Jeesuksen ristinkuoleman tähden.

© www.ilosanomapiiri.fi