www.ilosanomapiiri.fi    

JUMALAN RAKKAUDEN UHRITIE
Laskiaissunnuntai (1. vsk.): Luuk. 18:31-43

Taustaa: Tekstissämme kerrotaan kaksi tapausta Jeesuksen matkalta Jerusalemiin. Vasta tällä viimeisellä matkallaan Jeesus poikkesi Jerikoon. Sitä ennen hän oli aina kulkenut Jerusalemiin Samarian kautta. Vapahtajalla oli tässä vaiheessa elinaikaa jäljellä enää noin viikko.

Jakeet 31-34

Jae 35. Tämä kerjäläinen oli ollut joskus näkevä, kuten huomaamme jakeen 41 vanhasta käännöksestä: "Että saisin näköni jälleen." Hän oli siis opiskellut lapsena Raamattua synagogakoulussa. Markuksen mukaan sokean miehen nimi oli Bartimaios, mikä tarkoittaa Timaioksen poikaa.

Jakeet 36-38. Tuhat vuotta aikaisemmin Herra oli luvannut Daavidin pojalle iankaikkisen valtaistuimen. Se että Jeesus oli Daavidin jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa, ei ollut tuohon aikaan yleisesti tiedossa.

Jae 39

Jakeet 40-41.

Jakeet 42-43. Huomatkaa, että kreikan kielessä sanat "parantaa" ja "pelastaa" ovat sama sana.

Kokoavat kysymykset. Kun seuraavana päivänä lähestyttiin Jerusalemia, huusi koko kansa Hoosiannaa Daavidin Pojalle. He olivat kuulleet tuon tittelin Bartimaioksen suusta ja nähneet Jeesuksen hyväksyvän sen omalle kohdalleen.

Ilosanoma: Kun Jeesus ratsasti seuraavana päivänä Jerusalemiin, opetuslapset odottivat, että hänet kruunattaisiin kuninkaaksi Daavidin valtaistuimelle. Samaa odotti Bartimaios ja myös Hoosiannaa huutava kansa. Jeesus kruunattiinkin, mutta hänen kruununsa oli piikkikruunu. Miksi? Siksi, että kultakruunua kantava kuningas ei olisi voinut pelastaa Bartimaiosta ja meitä meidän synneistämme.

© www.ilosanomapiiri.fi