www.ilosanomapiiri.fi    

JEESUS HERÄTTÄÄ USKON
3. sunnuntai loppiaisesta (1. vsk.): Matt. 8:5-13

Taustaa: Sadanpäällikkö toimi miehitysjoukkojen upseerina. Mahdollisesti tällä miehellä oli jopa korkein käskyvalta Kapernaumissa. Miehitysjoukkojen ja paikallisten asukkaiden välit olivat yleensä tulehtuneet, mutta tämä upseeri oli poikkeus säännöstä. Häntä rakastettiin, koska hän oli jopa rakennuttanut Kapernaumiin sen samaisen synagogan, missä Jeesuskin kävi sapattina (Luuk. 7:5). Roomalaisten sotilaiden tärkein uskonto oli keisarinpalvonta.

Jakeet 5-6

Jakeet 7-8. Juutalaiset eivät yleensä käyneet ulkomaalaisten kodeissa, koska sellainen vierailu olisi tehnyt heistä uskonnollisessa mielessä saastaisia. Ilmeisesti tämä keskustelu käytiin kreikan kielellä.

Jae 9. Jeesus sanoi kerran, että hän voisi milloin vain komentaa paikalle 12 legioonaa (60000) enkeliä. Niin hän ilmaisi olevansa Herra Sebaot, sotajoukkojen Jumala.

Jae 10. Evankeliumit mainitsevat vain kaksi henkilöä, joiden uskoa Jeesus ihaili. Molemmat heistä olivat ulkomaalaisia pakanoita. Opetuslapsiaan Jeesus joutui sen sijaan moittimaan vähäuskoisiksi monta kertaa.

Jakeet 11-12. Abraham, Iisak ja Jaakob olivat juutalaisten kantaisiä eli patriarkkoja. Abrahamia nimitetään myös uskon isäksi, koska hän uskoi "Jumalan vanhurskauttavan jumalattoman".

Jae 13

Ilosanoma: Jeesus heitettiin Jumalan valtakunnasta "ulos pimeyteen, missä itketään ja kiristellään hampaita". Sillä tavalla hän hankki roomalaiselle upseerille ja meille muillekin arvottomille pakanoille oikeuden päästä valtakuntansa kansalaisiksi. Usko tähän autuaaseen vaihtokauppaan oli tuonut pelastuksen myös Israelin patriarkoille.

© www.ilosanomapiiri.fi