www.ilosanomapiiri.fi    

HERRAN HUONEESSA
2. sunnuntai joulusta (1. vsk.): Luuk. 2:40-52 (käsikirja 41-52)

Aluksi: Juutalaispojat tulevat uskonnollisesti täysi-ikäisiksi täyttäessään 13-vuotta. Jeesuksella oli neljä veljeä ja vähintään kaksi sisarta (Mark. 13:55-56). Hänen isänsä oli puuseppä, joka opetti vanhimmalle pojalleen oman ammattinsa. Temppeli oli ainoa paikka, missä juutalaisten oli lupa uhrata Herralle uhreja syntiensä sovitukseksi, ja Herra oli puolestaan luvannut olla siellä aina läsnä. Pääsiäisjuhla kesti viikon, matka Nasaretista Jerusalemiin Jordanin kautta kesti vähintään 3 päivää suuntaansa. Mukaan ei voitu ottaa lapsia, jotka eivät jaksaneet kävellä 150 km edestakaisin.

Jae 40

Jakeet 41-42

Jakeet 43-44. Paluumatkan ensimmäinen yöpymispaikka oli varmaan Jerikon tienoilla, 30 km alamäkeä Jerusalemista.

Jae 45. Korkeusero Jerikon ja Jerusalemin välillä on noin kilometrin verran, koska Jeriko sijaitsee 240 m merenpinnan alapuolella. Tämä mäki Joosefin ja Marian piti siis kiivetä.

Jakeet 46-47. Jeesus oli siis käynyt Nasaretin synagogakoulua ja valmistautui parhaillaan bar mizwa juhlaansa.

Jakeet 48-50. Ehkä Jeesus oli käyttänyt isä-sanaa siihen asti vain Joosefista puhuessaan.

Jakeet 51-52. Joosef ilmeisesti kuoli näinä vuosina ja Jeesus elätti suurperhettä rakentajana.

Ilosanoma: Puhdistettuaan temppelin Jeesus sanoi näin: "Hajottakaa tämä temppeli, niin minä saan sen nousemaan kolmessa päivässä." (Joh. 2:19). Temppeli uhreineen oli alusta loppuun Jeesuksen oman ruumiin ennakkokuva. Siinä ruumiissa hän sovitti meidän syntimme – nekin synnit, joihin lankesimme murrosikäisinä. Samaten ne, joita teimme murrosikäisten kasvattajina.

© www.ilosanomapiiri.fi