www.ilosanomapiiri.fi    

TEHKÄÄ TIE KUNINKAALLE
3. adventtisunnuntai (1. vsk.): Matt. 11:2-10

Taustaa: Johannes Kastaja oli elänyt yksinäisen lapsuuden ja nuoruuden, mutta sitten hänestä oli tullut todella suosittu. Tuhannet ja kymmenet tuhannet ihmiset olivat tulleet kuulemaan hänen saarnaansa ja ottaneet häneltä kasteen. Johannes oli kastanut jopa Jeesuksen ja nähnyt Pyhän Hengen laskeutuvan taivaasta tämän päälle. Hänet oli kuitenkin pidätetty kesken kukoistavan evankelioimistyönsä, koska hän oli arvostellut kuningas Herodeksen seksielämää: "Sinun ei ole lupa pitää veljesi vaimoa." Johannesta säilytettiin Makarioksen linnassa Kuolleen meren takana. Sinne oli Galileasta 150 kilometrin matka.

Alustava kysymys

Jakeet 2-3

Jakeet 4-5. Jeesus lainaa Johannekselle lähettämässään vastauksessa profeetta Jesajaa, joka puhuu messiaanisen ajan merkeistä (Jes. 35:4-6). Jesaja puhuu myös Herran palvelijasta, joka tulee tekemään näitä merkkejä (Jes. 61:1). Johannes oli opiskellut kirjoituksia koko ikänsä ja varmasti osasi ulkoa nämä Jesajan kohdat.

Jae 6. Lukekaa tämä jae molemmista käännöksistä. Kreikan sana tarkoittaa "pahentumista johonkin".

Jakeet 7-9. Profeettojahan oli ollut paljon vanhassa liitossa.

Jae 10

Ilosanoma: Messiaan tehtävänä oli "ilmoittaa köyhille hyvä sanoma, parantaa ne, joiden mieli on murtunut, julistaa vangituille vapautusta... lohduttaa kaikkia murheellisia" (Jes. 61:1-3). Tätä kaikkea Jeesus tahtoi tehdä Johannekselle ja sitä hän tahtoo tehdä sinullekin tänä adventtina. Siksi sinulle on surusi annettu, ja siksi sinusta on tehty yhtä köyhä kuin Johanneksesta vankilassa, että Jeesuksen tuoma ilosanoma sinulle kelpaisi.

© www.ilosanomapiiri.fi