www.ilosanomapiiri.fi    

KUNINKAASI TULEE NÖYRÄNÄ
1. adventtisunnuntai (1. vsk.): Matt. 21:1-9 (tässä 1-11)

Taustaa: Viimeinen Juudan kuningas oli viety Jerusalemista pakkosiirtoon vuonna 586 eKr. Nyt kansa odotti merkkiä siitä, oliko Jeesus todella odotettu Daavidin poika, Messias-kuningas. Jeesus oli Daavidin poika noin 30. polvessa, mutta tämä seikka ei ollut kaikkien tiedossa. Aasi oli Sakarjan kirjassa annettu merkki siitä, että kuningas on nyt tullut: "Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla." (Sak. 9:9*) Betfage on kylä Öljymäen takana, noin kolmen kilometrin päässä kaupungista.

Jakeet 1-3

Jakeet 4-5. "Tytär Siion" tarkoittaa Raamatussa ensin Jerusalemia ja lopulta koko Jumalan kansaa.

Jakeet 6-8

Jae 9. Pyhiinvaeltajia oli tulossa Jerusalemiin eri puolelta maata. Tämä oli ainoa kerta, kun kansa tunnusti Jeesuksen kuninkaaksi. Psalmissa 118 hoosianna-huutoa käytetään siunauksen toivotuksena kuningasta vastaanotettaessa. Hoosianna = Oi Herra auta/pelasta!

Jakeet 10-11

Kokoavat kysymykset. Miettikää ensin mielessänne, mihin te tarvitsette Jeesusta kaikkein kipeimmin tämän joulun alla.

Ilosanoma: Voit vaihtaa Sakarjan ennustuksen sanan "tytär Siion" omaan nimeesi: "Iloitse suuresti, tytär Siion, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on..." (Sak. 9:9*) Sinäkin saat siis iloita tänä adventtina siitä, että Jeesus on tulossa auttamaan sinua nöyränä kuninkaana ja antamaan sinulle kaikki syntisi anteeksi.

© www.ilosanomapiiri.fi