www.ilosanomapiiri.fi    

9. JEESUS KOHTAA KAKSI MURHAMIESTÄ
Luukas 23:32-43

Taustaa: Rooman valtakunnassa ihmisiä ristiinnaulittiin yleensä vain karkeimmista rikoksista. Voimme siis olettaa, että nämä kaksi miestä olivat moninkertaisia ja säälimättömiä murhamiehiä. Juutalaisina hekin olivat käyneet synagogakoulua ja oppineet siellä kymmenen käskyä, esimerkiksi "Älä tapa" ja "Älä varasta".

Alustava kysymys

Jae 32

Jakeet 33-34. Huomaamme, että ristiinnaulitut riisuttiin ensin alastomiksi.

Jae 35. Profeetat olivat ennustaneet Vanhassa testamentissa, että Jumala lähettäisi Israelille kuninkaan, uuden Daavidin. Hepreaksi tuota kuningasta kutsuttiin Messiaaksi, kreikaksi Kristukseksi. Nimi tarkoittaa "voideltua".

Jakeet 36-37. Nämä pilkkaajat olivat roomalaisia sotilaita.

Jae 38. Ristiinnaulittujen pään päälle saatettiin kirjoittaa heidän rikoksensa. Huomatkaa, että Jeesuksella tosiaan oli päässään piikkikruunu. Voimme nimittää kahta murhamiestä A:ksi ja B:ksi.

Jakeet 39-41

Jakeet 42-43. Luultavasti A oli varma siitä, että joutuisi helvettiin tekemiensä murhien tähden.

Ilosanoma: Paratiisin portti avautui murhamiehelle, koska Jeesus kulki helvetin portin läpi hänen sijaisenaan – ja meidän sijaisenamme. Jeesus kärsi rangaistuksen kaikista tuon murhamiehen synnistä ja siksi hän voi saada ne anteeksi. Niin mekin voimme, olimmepa tehneet miten kauheita tekoja hyvänsä.

© www.ilosanomapiiri.fi