www.ilosanomapiiri.fi    

6. JEESUKSEN OPETUKSIA B: KUKA ON LÄHIMMÄISENI?
Luukas 10:25-37

Taustaa: Tämän vertauksen tilanne on vähän samanlainen, kuin että joku moneen kertaan haukuttu maahanmuuttaja ryhtyisi auttamaan loukkaantunutta äärioikeistolaista. Jeesuksen aikaan juutalaiset halveksivat pohjoisina naapureinaan asuvia samarialaisia. Nämä olivat näet puoliksi assyrialaisten jälkeläisiä ja heidän uskontonsa oli osittain erilainen kuin juutalaisten uskonto. Molemmat uskoivat kyllä yhteen Jumalaan ja viiteen Mooseksen kirjaan.

Jakeet 25-27. Lainoppinut tarkoitti Raamattunsa tuntevaa ihmistä. Tuon ajan lainoppineet olivat Jeesuksen vastustajia.

Jakeet 28-29

Jae 30. Jerusalemin ja Jerikon välinen vuoristotie oli 25 km pitkä ja harvaan asuttu, siis ihanteellinen paikka maantierosvoille. Hakattu mies oli juutalainen, samoin kuin pappi ja leeviläinenkin.

Jakeet 31-32. Pappi ja leeviläinen (eräänlainen suntio, kirkon talonmies) olivat matkalla Jerusalemin temppeliin suorittamaan uskonnollisia velvollisuuksiaan. Jos he koskisivat vereen tai kuolleeseen, he eivät saisi mennä temppeliin sen päivän aikana. Niin oli kirjoitettu Mooseksen laissa.

Jakeet 33-34

Jae 35. Kaksi denaaria oli työmiehen kahden päivän palkka eli 1/15 osa kuukausipalkasta. Sillä summalla voitiin asua majatalossa kuukausi.

Jakeet 36-37 ja 29

Ilosanoma: Kukaan muu kuin Jeesus ei ole koskaan pystynyt täyttämään rakkauden kaksoiskäskyä sataprosenttisesti. Hän on se varsinainen laupias samarialainen. Meitä auttaessaan Jeesus tuli pieksetyksi, riisutuksi, hylätyksi ja tapetuksi. Sillä tavalla hän hankki meille rakkauden käskyn rikkojille syntien anteeksiannon ja pääsyn iankaikkiseen elämään.

© www.ilosanomapiiri.fi