LUPAUKSET TÄYTTYVÄT
Jouluaatto (kaikki vuosikerrat): Luuk. 2:1-14

Taustaa: Luukas ankkuroi Jeesuksen syntymän maalliseen historiaan. Augustus oli Rooman keisari vuosina 27 eKr.-14 jKr. Koska Rooman valtakuntaan kuului lähes koko tunnettu maailma, voitiin sanoa, että "koko maailma" joutui verotettavaksi. Quirinius mainitaan tässä siksi, että Syyria oli se Rooman maakunta, johon Israelkin kuului.

Jakeet 1-3. Israel oli miehitetty maa, jossa verot kerättiin Roomalle.

Jakeet 4-5. Daavid oli elänyt tuhat vuotta ennen näitä tapahtumia. VT sisältää monia messias-ennustuksia Daavidin suvun uudesta tulemisesta. Joosefin suku oli ilmeisesti jäänyt Galileaan palattuaan Babylonian pakkosiirrosta 400-500 vuotta aikaisemmin. Joosef oli siis suoraan alenevassa polvessa kuningassuvun jälkeläinen.

Jakeet 6-7. Betlehemissä asui oletettavasti Joosefin kaukaisia sukulaisia. Kapalot olivat tuohon aikaan pitkiä kangassuikaleita, jotka käärittiin moneen kertaan vauvan ympäri. Ne Marialla täytyi olla mukanaan. Yleensähän kätilö pesee ja kapaloi lapsen, ei vastasynnyttänyt äiti.

Jakeet 8-9. Betlehemissä kasvatettavat lampaat olivat Jerusalemin temppeliin tarkoitettuja uhrilampaita. Paimenilla oli tuohon aikaan huono maine, koska he eivät pyhittäneet sapattia ja saattoivat syyllistyä valehtelemiseen ja varastamiseen. VT:ssa enkeli oli ilmestynyt vain patriarkoille ja parille profeetalle.

Jakeet 10-12. Raamatussa käytetään usein ilmausta Herran Voideltu (Messias, Kristus), mutta ei koskaan muulloin Voideltu Herra (=Voideltu Jahve). Vapahtaja-nimityskin esiintyy evankeliumeissa vain kolmesti.

Jakeet 13-14

Ilosanoma: "Oi Jeesus tänne maailmaan / et tullut itses tähden. / Minua saavuit auttamaan / kurjuuden kaiken nähden. / Ja raskaan ristin kärsien / armahdit minut, syyllisen. / Voisinko kyllin kiittää!" (VK 25:5. Paul Gerhardtin virsi.)

© www.ilosanomapiiri.fi