4. JEESUS KOHTAA SYNTISEN NAISEN
Luukas 7:36-50

Taustaa: Kunnioitettu vieras toivotettiin tuohon aikaan tervetulleeksi niin, että hänelle annettiin tervetulosuudelma ja hänen jalkansa pestiin ja voideltiin oliiviöljyllä. Fariseukset olivat ihmisiä, jotka koettivat elää Jumalan tahdon mukaisesti ja erottautua syntisistä. Tekstimme nainen oli ilmeisesti kaupungin prostituoitu, joka myi itseään. Hän oli varmaan kuullut, että Jeesus oli joskus syönyt yhdessä syntisten kanssa, mitä muut uskonnolliset opettajat eivät koskaan tehneet.

Alustavat kysymykset:

Jae 36

Jae 37. Alabasteripullo täynnä tuoksuöljyä maksoi tuohon aikaan melkoisesti rahaa. Naiset saattoivat kuljettaa tällaista hajuvoidepulloa narussa kaulassaan.

Jae 38. Tuossa kulttuurissa naiset esiintyivät yleensä huivi päässään eivätkä näyttäneet hiuksiaan vieraille miehille.

Jae 39

Jakeet 40-43. Jeesus osoittaa lukeneensa Simonin ajatukset ja kertoo pienen vertauksen. 500 denaaria vastaa puolentoista vuoden palkkaa ja 50 denaaria puolentoista kuukauden palkkaa.

Jakeet 44-46

Jakeet 47-48

Jae 49. Jeesuksen sanoja hämmästeltiin siksi, että juutalaiset eivät saaneet syntejään anteeksi muualla kuin uhrialttarin ääressä temppelissä.

Jae 50

Ilosanoma: Jos sinä tuot ilkeytesi, laiminlyöntisi ja rakkaudettomuutesi Jeesuksen eteen (vaikkapa ehtoollispöydässä), hän sanoo sinulle samat sanat kuin tekstimme naiselle: "Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi. Uskosi on pelastanut sinut. Mene rauhassa" (jakeet 48 ja 50). Vain Jeesus voi sanoa nämä sanat, koska hän on maksanut koko sinun syntivelkasi omalla verellään.

© www.ilosanomapiiri.fi