OHJEITA PIIRIN VETÄJÄLLE

(ks. myös nettisivu www.ilosanomapiiri.fi)

KENELLE TÄMÄ PIENPIIRI ON TARKOITETTU? Tämä opas on hieman muunneltu versio ilosanomapiiristä, jonne voidaan kutsua myös nimikristittyjä ja ei-kristittyjä. Tämä 12 kokoontumisen sarja on tarkoitettu etenkin niille, joilla on tällä hetkellä elämässään suruja ja vaikeuksia.

JÄSENIÄ PIIRISSÄ saa olla 4-8. Hyvä olisi jos puolet heistä olisi uskovia. Jos väkeä tulee enemmän, ryhmä jaetaan kahtia.

RAAMATTUJA (tai monisteita käsiteltävästä evankeliumitekstistä) pitää olla varattuna niin monta, että niitä riittää jokaisen käteen.

ENSIMMÄISELLÄ KERRALLA ihmiset eivät ole vielä kovin puheliaita eikä vetäjän pidä siitä masentua. Kun ihmiset tutustuvat toisiinsa, he muuttuvat puheliaammiksi.

PELIN SÄÄNNÖT. Vetäjä selittää piirin aluksi "pelin säännöt", jotka ovat seuraavanlaiset: 1. Vetäjä ei itse vastaa kysymyksiinsä. 2. Toisaalta vetäjä ei myöskään sano, että jonkun vastaus oli väärä. Kaikki vastaukset hyväksytään sellaisinaan. 3. Vetäjä palauttaa keskustelun asiaan, jos se lähtee rönsyilemään.

TAUSTATIEDOT. Vetäjä lukee ääneen taustatiedot ALUKSI-osiosta. Muita raamatunkohtia ei käsitellä kuin tätä yhtä. Muistiinpanoja ei tehdä, koska se haittaa keskustelua.

TEKSIN LUKEMINEN. Teksti luetaan kahteen kertaan, ensin ääneen, sitten hiljaa. Kokemus näet osoittaa, etteivät osanottajat keskity tekstiin ensimmäisellä kerral­la.

KYSYMYSTEN ESITTÄMINEN. Vetäjä esittää yhden kysymyksen kerrallaan ja odottaa rauhassa vastauksia. Oppaissa saattaa olla yhden numeron alla monta kysymystä, mutta yksi tähti on aina yksi kysymys.

VASTAAMINEN perustuu pääsääntöisesti vapaaehtoisuuteen. Osanotta­jilta ei siis kysytä vuoronperään.

ETENEMISVAUHTI vaihtelee eri ryhmissä. Jos ryhmä on keskustelevainen, voi oppaassa olla liikaakin kysymyksiä, joten osa niistä on jätettävä pois. Älä kuitenkaan tee niin, että jätät esittämättä kaikki loppupään kysymykset, koska silloin ei päästä itse pääasiaan eli ristin juurelle.

NOPEAT JA HITAAMMAT VASTAAJAT. Muista odottaa muidenkin vastauksia kuin niiden jotka puhuvat eniten. Muutoin piiristä tulee kaksin- tai kolminpuhelua sinun ja puheripulisten välille.

AIKA. Keskusteluosa ei saa kestää enempää kuin tunnin ja vartin. Sen jälkeen luetaan tästä oppaasta tai katsotaan DVD:ltä Mailis Janatuisen selitys samaan tekstiin. DVD:tä voi tilata TV7:n kaupasta. Tekstinselitykset löytyvät myös TV7:n arkistosta heidän nettisivuiltaan.

© www.ilosanomapiiri.fi