www.ilosanomapiiri.fi    

RAAMATTUPIIRISSÄ USEIN ESILLETULEVIA ONGELMIA

Mitä vetäjä tekee, kun kukaan ei sano mitään?
- Tämä tilanne on hyvin tavallinen parin kolmen ensimmäisen kysymyksen kohdalla. Osanottajilla on kyllä mielessään vastauksia, mutta kukaan ei kehtaa aloittaa. Kaikki ajattelevat, että sanokoon tuo toinen ensin jotain - hän tietää uskonasioista enemmän kuin minä.
- Yleensä hiljaisuus tuntuu vetäjästä paljon pitemmältä ja piinallisemmalta kuin osanottajista - hehän miettivät koko ajan kysymystä. Hiljaisuus on aktiivista hiljaisuutta, sillä myös sen aikana Raamattu puhuu.
- Toista kysymys samoin sanoin tai toisin sanoin.
- Vetäjän ei pidä ruveta vastaamaan piiriläisten puolesta. Jätetään mieluummin kysymys vastaamatta ja mennään eteenpäin. Ei haittaa mitään, vaikka muutamat vastaukset jätettäisiin väliinkin.

Mitä vetäjä tekee, jos jonkun vastaus on selvästi väärä?
- Tyrmäystä ja nolaamista on vältettävä viimeiseen asti. Ihmiset yleensä nolostuvat, jos heille sanotaan, että he ovat väärässä.
- Kysy muilta osanottajilta, mitä mieltä he ovat tästä asiasta.
- Kysy ko. henkilöltä: "Mikä kohta tässä tekstissä sai sinut ajattelemaan tuolla tavalla?"

Mitä vetäjä tekee, jos hän ei osaa vastata johonkin osanottajan kysymykseen?
- Esitä kysymys kaikille vastattavaksi: "Mitäs mieltä te muut olette?"
- Lupaa tutkia asian seuraavaksi kerraksi.
- Tai sano yksinkertaisesti: "Tähän kysymykseen minä en tiedä vastausta" ja mene eteenpäin.

Mitä vetäjä tekee, jos piiriläiset eksyvät pois Raamatun tekstistä ihan muihin asioihin?
- Tätä erittäin yleistä ongelmaa koetetaan ehkäistä ennakolta sanomalla piirin alussa: "Koetamme käydä tämän tekstin läpi tunnissa. Minä huomautan sitten teille, jos eksytte asiasta liian kauas."
- Kesken piirin voi vetäjä sanoa sille, joka on ruvennut kertomaan asiaan millään lailla kuulumattomia kokemuksiaan: "Tehdäänkö niin, että kerrot meille tämän jutun teehetken aikana. Koetetaan ensiksi käsitellä tämä teksti loppuun." Jos kokemus liittyy saumattomasti käsiteltävään tekstiin, se voidaan kuunnella loppuun piirin aikanakin.
- (On olemassa ihmisiä, jotka eivät kertakaikkiaan halua pysyä asiassa. On kuitenkin väärin jos heidän annetaan tyrannisoida niitä, jotka tahtoisivat oppia Raamatusta jotakin uutta.)

Mitä vetäjä tekee, jos joku vastaa kysymyksiin saarnalla?
- Aloita seuraava kysymys silloin, kun "saarnaaja" vetäisee henkeä.
- Sano seuraavan kokoontumiskerran alussa näin: "Koetetaan vastata lyhyesti ja ytimekkäästi, että mahdollisimman monet saisivat sanoa mielipiteensä."
- Pyydä ko. henkilöltä kahden kesken, että hän vastaisi vähän lyhyemmin.

Mitä vetäjä tekee, jos sama ihminen vastaa aina ensiksi ja vielä niin nopeasti, ettei muilla ole aikaa miettiä asiaa?
- Sano: "Vastatkaa ensin hiljaa mielessänne, ja vasta sitten ääneen, että kaikki saisivat ajatteluaikaa." (Tai äärimmäisessä tapauksessa: "Laskekaapa mielessänne 20:een ennen kuin vastaatte!")
- Kysy aina myös muiden mielipidettä, ettei piiristä tule kaksinpuhelua.
- Pyydä kahden kesken, että nopea vastaaja antaisi muille miettimisaikaa.

Mitä vetäjä tekee, jos joku ilmaisee kesken kaiken, ettei hän tykkää tästä systeemistä?
- Tätä tapahtuu silloin tällöin, erityisesti piirin aloitusvaiheessa. On olemassa ihmisiä, jotka eivät kestä tilannetta, jossa kukaan ei anna heille "oikeaa vastausta". Toisaalta taas kristityt, joilla on vuosikausien kokemus toisenlaisista raamattupiireistä, eivät aina suostu sopeutumaan ilosanomapiirin sääntöihin.
- Pyydä, että systeemiin hermostunut osanottaja jaksaisi kuitenkin istua piirin loppuun asti ja kuunnella toisten keskustelua. On näet mahdollista, että hän tajuaa "jujun" muita kuunnellessaan.
- Jos tämä ei auta, vetäjän on parasta ohjata ko. henkilö sellaiseen pienpiiriin, jossa kuunnellaan puheita.

Mitä vetäjä tekee, jos piiriläiset rupeavat riitelemään jostain uskonasiasta?
- Tiivistä eri osapuolten käsitykset tyyliin: "Matti on siis sitä mieltä ja Maija tätä mieltä."
- Koeta saada osapuolet löytämään vastaus tekstistä.
- Jos se ei onnistu, sovitaan siitä että ollaan eri mieltä ja mennään eteenpäin.
- Jos on kysymys kristinuskon kannalta elintärkeästä opinkohdasta, voidaan jokin myöhempi kokoontumiskerta käyttää siten, että kuunnellaan kiistanalaisesta aiheesta hyvä kasetti tai referoidaan sitä koskeva kirja.

Mitä vetäjä tekee, jos joku osanottajista on aina hiljaa?
- Ota vaivihkaa selville, haluaako hiljainen osanottaja puhua vai vaieta. Em. tapauksessa kysy silloin tällöin: "Mitäs Maija on mieltä tästä asiasta?" Jälkimmäisessä tapauksessa anna Maijan vain kuunnella.

Mitä vetäjä tekee, jos joku suuttuu?
Tämä on luultavasti kaikkein hankalin tilanne vetäjän kannalta.
- Jos joku suuttuu itse Raamatun sanaan, sitä ei saa ruveta silottelemaan ihmisten korvasyyhyn mukaan. Suuttumus ei ole silloin vetäjän vastuulla, vaan Jumalan. Jeesus ei ottanut sanojaan takaisin, vaikka esim. rikas nuorukainen häneen loukkaantuikin. Joka suuttuu, se muuttuu!
- Jos osanottaja taas suuttuu kristittyjen todellisiin vikoihin, ne pitää vain myöntää tosiksi ja pyytää anteeksi.