www.ilosanomapiiri.fi    

PYHIEN YHTEYS
Pyhäinpäivä (kaikki vuosikerrat): Matt. 5:1-12

Taustaa: Vuorisaarna alkaa niin, että Jeesus esittää onnellisen ihmisen määritelmän. (Autuas sanahan tarkoittaa "ikionnellista".) Määritelmä poikkeaa suuresti siitä, miten ympäröivä maailma onnen määrittelee. Jeesus ei kuitenkaan puhu onnen tunteista, vaan siitä, onko ihminen objektiivisesti ottaen ja Jumalan silmissä autuas eli pääseekö hän taivaaseen.

Jakeet 1-3

Jae 4

Jae 5. Vanha käännös puhuu "hiljaisista", uusi "kärsivällisistä" ihmisistä. Jeesuksen mukaan tällaiset ihmiset perivät luvatun maan (sekä Kanaanin maan että uuden luomakunnan).

Jae 6. Sana vanhurskas tarkoittaa Jumalalle kelpaavaa.

Jae 7. Vanha käännös sanoo: laupias. Uusi sanoo: toisia armahtava.

Jae 8. Vanhassa testamentissa kukaan ei saanut nähdä Jumalaa. Nyt Jeesus lupaa tämän etuoikeuden puhdassydämisille.

Jae 9

Jae 10

Jakeet 11-12

Kokoaavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesus oli rikas, mutta tuli meidän tähtemme köyhäksi. Hän oli murheellinen, kärsivällinen, armahtava, puhdassydäminen, rauhantekijä ja vainottu. Hän oli tätä kaikkea meidän puolestamme ja meidän sijastamme. Hän ei kuitenkaan saanut tästä kaikesta mitään palkkaa, vaan päinvastoin ristin häpeän. Palkkansa hän luovutti meille, jotka emme ole olleet kärsivällisiä, armahtavia puhdassydämisiä ja rauhantekijöitä. Näin hän ansaitsi meille taivasten valtakunnan, lohdutuksen ja Jumalan lapsen oikeudet.