www.ilosanomapiiri.fi    

KRISTITYN VAPAUS
18. sunnuntai helluntaista (3. vsk.): Markus 7:1-13 (käsikirja 5-13)

Taustaa: Jeesus oli harjoittanut mittavaa opetus- ja parannustoimintaa Galileassa. Jutut hänestä olivat kulkeutuneet Jerusalemin johtajien korviin, ja he nyt lähettivät valtuuskunnan tutkimaan asiaa. Rituaalinen pesu määrättiin Mooseksen laissa niille, jotka olivat koskeneet spitaaliseen, kuolleeseen tai vereen. Niistä saastuneen piti pestä vaatteensa ja koko ruumiinsa. Tässä tekstissä on kuitenkin kyse jälkeenpäin lisätyistä isien perinnäissäännöistä. Niiden tarkoitus oli puhdistaa juutalainen, joka oli ollut kosketuksissa pakanan tai tämän koskeman tavaran kanssa esimerkiksi torilla. Nämä rituaalit vaikeuttivat juutalaisten seurustelua pakanoiden kanssa.

Jakeet 1-2

Jakeet 3-4.

Jae 5.

Jakeet 6-9. Fariseuksia ja kirjanoppineita ei pidetty tekopyhinä, vaan oikeina uskovaisina, jotka eivät tehneet missään asiassa kompromissia uskonsa kanssa.

Jae 10

Jakeet 10-13. Erään perinnäissäännön mukaan poika saattoi luovuttaa jo vanhempiensa eläessä tulevan perintönsä temppelille uhrilahjaksi. Silloin perintöä ei ollut lupa käyttää vanhempien elättämiseen.

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesus kunnioitti sekä maallisia vanhempiaan että Taivaallista Isäänsä. Silti hän joutui kestämään vanhempiensa kiroajan kuolemantuomion. Se tapahtui siksi, että me emme ole kohdelleet vanhempiamme, kuten meidän olisi pitänyt.