www.ilosanomapiiri.fi    

VALVOKAA!
Valvomisen sunnuntai (2. vsk.): Mark. 13:31-37 (käsikirja 33-37)

Taustaa: Jeesus on tätä ennen kertonut Jerusalemin hävityksen ja maailmanlopun ennusmerkkejä. Hän on puhunut kristittyjen vainoista, eksytyksistä, sodista ja luonnon mullistuksista, mutta myös kevään merkeistä. Nyt aletaan puhua Jeesuksen paluun ajankohdasta. Jakeet 34-35 sisältävät pienen vertauksen talon herrasta, joka lähtee ulkomaille ja järjestää talonsa työt poissaolonsa ajaksi. Isännällä Jeesus tarkoittaa itseään ja talolla hän tarkoittaa kirkkoaan.

Jakeet 32-33. (Jae 31 käsitellään viimeiseksi.)

Jae 34. Tuohon aikaan taloissa oli monia orjia. Yhden orjan ainoana tehtävänä oli pysytellä valveilla yöllä ja vartioida ovea. Monissa Aasian ja Afrikan maissa palkataan yövartijoita vieläkin yksityiskoteihin.

Jae 35. Yö oli tuohon aikaan jaettu kolmen tunnin yövartioihin, jotka olivat: iltayhdeksän, keskiyö, kukonlaulu (klo 3) ja aamun sarastus.

Jae 36

Jae 37

Jae 31

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesus valvoi Getsemanessa verenhikeä vuodattaen. Meidän valvomisemme on sitä, että pidämme Jumalan sanasta kiinni sekä suurissa että pienissä asioissa, emmekä unohda, mitä Jeesus on puolestamme tehnyt.