www.ilosanomapiiri.fi    

USKON PERUSTUS
Uskonpuhdistuksen vuosipäivä (2. vsk.): Matt. 16:1-4 (ja 12:38-41)

Taustaa: Vetäjä kertaa lyhyesti Joonan historian ja etenkin Niniven herätyksen. Raamatun kielenkäytössä merkki tarkoittaa ensinnäkin liiton merkkiä, joka osoittaa jonkun tietyn ihmisen tai ihmisryhmän kuuluvan Jumalan kansaan (esim. ympärileikkaus, kaste ja sapatti). Toiseksi merkki voi tarkoittaa tunnusmerkkiä tai ihmettä, jonka avulla Jumala paljastaa voimansa ihmisen nähtäväksi. Vanha Simeon oli ennustanut, että Jeesus on asetettu merkiksi, jota vastaan sanotaan (Lk. 2:34).

Jae Matt. 16:1. Fariseukset ja saddukeukset olivat teologisia vihollisia, edelliset konservatiiveja, jälkimmäiset liberaaleja. Saddukeukset eivät uskoneet ruumiin ylösnousemukseen eivätkä henkimaailmaan.

Jakeet 2-3. "Aikojen merkki" osoittaa, mikä aika tai vaihe Jumalan pelastussuunnitelmassa on menossa.

Jae 4. Vanhan käännöksen "avionrikkoja" on tarkempi käännös kuin "uskoton" kreikan sanalle moikhalis. Se viittaa myös epäjumalanpalvelukseen, jota VT:ssa usein nimitetään aviorikokseksi Jumalaa kohtaan.

Jakeet 12:38-40. Nyt myös lainopettajat vaativat Jeesukselta merkkiä. Jeesus puhuu Joonan merkistä futuuriaikamuodossa.

Jae 12:41. Assyrian pääkaupunki Ninive oli omana aikanaan maailman väkivaltaisin ja moraalittomin kaupunki. Sinne tuli 700-luvulla eKr. valtava herätys, kun profeetta Joona oli saarnannut sen tuhoa kolme päivää.

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Kaste sisältää Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen. Ehtoollinen sisältää Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen. Raamatun pääasia on Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus. Siksi juuri nämä armonvälineet ovat meille Joonan merkki. Jos kysyt, mistä voit tietää Jeesuksen rakastavan juuri sinua, vastaus kuuluu: Joonan merkistä. Siksi muiden merkkien vaatiminen Jumalalta on epäuskon osoitusta.