www.ilosanomapiiri.fi    

RUKOUS JA USKO
2. paastonajan sunnuntai (1. vsk.): Matt. 15:21-28

Taustaa: Tyros ja Sidon sijaitsivat Foinikiassa, Välimeren rannikolla, 45-60 km päässä Galileasta. Naista sanotaan tekstissämme "kanaanilaiseksi", mutta Markus täsmentää, että hän oli foinikialainen, siis pakana ja epäjumalanpalvelija. Nainen kutsuu Jeesusta Daavidin pojaksi, vaikka tuohon aikaan Vapahtajan syntyperä ei ollut Israelissakaan yleisesti tunnettu. Daavid, joka oli hallinnut Israelia 1000 vuotta aikaisemmin, oli ollut hyvissä väleissä Tyroksen kuninkaan kanssa. Profeetta Elia oli asunut Sidonin alueella foinikialaisen lesken luona suuren nälänhädän aikaan ja jopa herättänyt tämän pojan kuolleista. Riivaustila tarkoittaa sitä, että ihmisessä asuu persoonallinen paha henki.

Jakeet 21-22. Markuksen mukaan Jeesus halusi pysytellä tuntemattomana tämän matkan ajan. Hän myös kertoo naisen tulleen talon sisälle, mikä tarkoittanee, että Jeesus oli viettänyt "lomaansa" jonkun juutalaisperheen luona Foinikiassa.

Jakeet 23-24. Huomatkaa, että Jumala oli solminut liiton vain Israelin kanssa. Vasta helluntain jälkeen liiton solmiminen kävi mahdolliseksi pakanoille – kasteessa.

Jakeet 25-27. Juutalaiset pitivät koiria saastaisina eläiminä ja saattoivat kutsua pakanoita "koiriksi". Koiria ei päästetty sisälle taloihin, mutta koiranpennun kohdalla voitiin tehdä poikkeus. Uudesta käännöksestä ei käy ilmi, että myös nainen käyttää vastauksessaan sanaa "koiranpenikka".

Jae 28. Evankeliumeista löytyy vain kaksi ihmistä, joiden uskoa Jeesus ylisti suureksi, ja he molemmat olivat pakanoita. Opetuslastensa uskoa Vapahtaja sen sijaan usein moitti pieneksi.

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Riippuessaan ristillä Jeesuskin joutui uskomaan vaikenevaan Jumalaan. Sillä hetkellä hänen uskonsa oli paljolti samanlaista kuin kanaanilaisnaisen usko. Ero noiden kahden tilanteessa oli se, että Jeesuksen edessä Jumalan vaikeni vihansa, kanaanilaisen naisen kohdalla rakkautensa tähden. Jeesus näet kantoi ristillä sitä Jumalan vihaa, jonka olisi pitänyt kohdistua meihin meidän epäuskomme tähden.