Päivän Luukas

Päivän Luukas on nyt saatavana ääniversiona. Synkronointiongelmien takia tekstiversio poistetaan 10.2.2024.

3. Silloin meni Saatana Juudakseen, jota kutsuttiin Iskariotiksi; hän oli yksi kahdestatoista opetuslapsesta. 4. Hän lähti ylipappien ja temppelivartioston päällikköjen luo ja keskusteli heidän kanssaan siitä, miten toimittaisi Jeesuksen heidän käsiinsä. 22:3-4

Aluksi Juudas seurasi ehkä Jeesusta vilpittömin mielin. Vähitellen tapahtui muutos. Opetuslapsi pettyi Herraansa. Vuodet hänen seurassaan näyttivät valuneen hukkaan. Juudas ei enää antanut arvoa opetukselle, jota hän oli Jeesuksen suusta kuullut eikä rakkaudelle, jota Jeesus oli hänelle tuhlaillut.

Tekstimme kertoo, että Saatana meni Juudakseen. Saatanan vallassa olevasta ihmisestä tulee epäihminen. Hän voi myydä vaikka oman äitinsä. Hän voi toimia, kuten "luterilaiset" natsit toimivat Saksassa toisen maailmansodan aikana tai kuten "ortodoksi"-serbit ovat toimineet Balkanilla 90-luvulla. Esimerkkejä löytyy tuhansia ja miljoonia. Ei ole sitä iljettävyyttä, mitä (uskonnollinen) ihminen ei pystyisi tekemään jouduttuaan Saatanan valtaan.

Eikö Juudas tajunnut, että myydessään Herransa hän menettäisi samalla vakaumuksensa, itsekunnioituksensa, toveriensa kunnioituksen ja iankaikkisen autuutensa? Ei, juuri sitä Saatana ei antanut hänen ajatella. Juudasta ei tarvinnut edes houkutella Jeesuksen myymiseen. Hän etsi oma-aloitteisesti käsiinsä ylipapit ja tarjoutui kavaltamaan Herransa. Ylipapit olivat riemuissaan hänen vierailustaan. He eivät olisi ikinä osanneet kuvitella saavansa suunnitelmilleen apua Jeesuksen omasta opetuslapsijoukosta.

Voimme ehkäistä Saatanan juonet kohdallamme vain sillä tavalla, että tunnustamme syntimme Jumalalle ja pyydämme niitä anteeksi joka kerran, kun olemme langenneet. Silloin Jeesus pitää huolen, ettemme koskaan luovu hänestä kuten Juudas luopui.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi