Päivän Luukas

48. 4:5-7

5. Paholainen vei Jeesuksen korkealle paikalle, näytti hänelle yhdessä hetkessä kaikki maailman valtakunnat 6. ja sanoi: "Kaiken tämän, koko maailman ja sen loiston minä annan sinun valtaasi, sillä se on annettu minun haltuuni ja minä voin antaa sen kenelle tahdon.

7. Jos kumarrat minua, tämä kaikki on sinun."

Toisen kiusauksen nimi on menestymisen halu, jota myös vallan- ja kunnianhimoksi kutsutaan. Tämän kiusauksen iskiessä kimppuusi Saatana kuiskuttaa korvaasi: "Tee kompromissi. Kumarra vähän muidenkin herrojen kuin Raamatun Jumalan suuntaan, niin tulet suosituksi ja pääset eteenpäin urallasi. Ei sinun tarvitse tehdä kuin pikkiriikkisen pahaa, niin siitä seuraa paljon hyvää. Saatuasi hyvän aseman ja paljon rahaa voit auttaa lähimmäisiäsi tehokkaammin kuin nyt!"

Jeesus oli tienhaarassa. Saatana sai asian näyttämään siltä kuin molemmat tiet veisivät perille. Tähän samaiseen tienhaaraan joutuu ennemmin tai myöhemmin jokainen kristitty, mutta aivan erityisesti jokainen seurakunnan paimen.

Jeesuksen kohdalla oli kysymys siitä, miten Jumalan Valtakunta saataisiin perustetuksi tänne maan päälle. Olisiko olemassa jokin muukin tapa kuin Kuninkaan kärsimys ja kuolema? Jos Jeesus saisi hetipaikalla itselleen kaiken määräysvallan, hän voisi esimerkiksi lopettaa sodat ja pakolaisleirit siltä istumalta...

Saatana latelee Jeesukselle puolitotuuksia. On totta, että hän on tämän maailman ruhtinas (Joh.12:31), mutta hänellä on valta vain epäuskoisten yli. Jumalan lapsiin hänen valtansa ei ulotu. Saatana ei myöskään viime kädessä jakele valtakuntia, vaan sen tekee Jumala (Dan.4:17, Joh.19:11, Room.13:1). Jumala tulisi antamaan Jeesukselle valtakunnan, voiman ja kunnian - mutta vasta ristin ja ylösnousemuksen jälkeen. Jeesus suostui odottamaan siihen asti. Suostutko sinä? Mitä vastaat Saatanalle, kun hän tulee houkuttelemaan sinua vallan- ja kunnian tielle?


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi