Päivän Luukas

142. 9:37-40

37. Kun he seuraavana päivänä tulivat alas vuorelta, oli Jeesusta vastassa suuri ihmisjoukko.

38. Muuan mies huusi väkijoukon keskeltä: "Opettaja, minä pyydän sinua: tule katsomaan poikaani, ainoaa lastani!

39. Paha henki käy vähän väliä häneen kiinni. Hän alkaa yhtäkkiä huutaa, ja henki kouristaa häntä niin että vaahto valuu suusta. Kun henki lopulta jättää hänet, hän on aivan näännyksissä.

40. Pyysin opetuslapsiasi karkottamaan sen, mutta eivät he pystyneet."

Heti vuoren juurella odotti Jeesusta arki: hätääntynyt isä kerjäämässä apua riivatulle pojalleen. Perheessä ei ollut muita lapsia kuin tämä yksi ainoa. Miten suuri olikaan ollut ilo, kun kaivattu lapsi syntyi! Ja miten suuri olikaan ollut tuska, kun poika joutui jo pienenä riivaajahengen valtaan (Mark 9:21). Isän ja äidin elämä oli yhtä helvettiä monet pitkät vuodet. Poikaa piti aina varjella, ettei hän kaatuisi tuleen eikä veteen (Mark 9:22). Kaikkia mahdollisia keinoja koeteltiin, että lapsi vapautuisi riivaajahengestä - mutta turhaan.

Nyt isä oli tuonut poikansa Jeesuksen luo. Äiti ei ollut jaksanut lähteä mukaan. Ehkei äiti enää jaksanut uskoa ihmeen mahdollisuuteen. Mutta isä uskoi yhä, ja etsiytyi seudulle, millä kuuli Jeesuksen oleskelevan. Mutta voi pettymystä, kun Jeesus ei ollutkaan tavattavissa! Opetuslapset koettivat ajaa henkeä ulos pojasta, mutta eivät onnistuneet. Isä-parka joutui taas kokemaan suuren pettymyksen - ja vielä kaiken kansan silmien edessä. Taas kerran hän tunsi itsensä ja lapsensa Jumalan hylkäämäksi. Silti hän ei palannut kotiinsa, vaan jäi odottamaan Jeesuksen paluuta.

Rakas lukijani, ehkä sinä tajuat, miltä riivatun pojan isästä tuntui. Ehkä sinä kannat omasta lapsestasi/ läheisestäsi samanlaista huolta kuin tämä isä omastaan. Ehkä olet kokenut, etteivät Jeesuksen opetuslapset ole voineet rakastasi auttaa. Älä kuitenkaan luovu toivosta ja lähde pois armonvälineiden luota. Jää odottamaan Jeesusta - hän tulee kyllä.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi