Päivän Luukas

7. Sitten tuli se happamattoman leivän päivä, jona pääsiäislammas oli teurastettava. 8. Jeesus lähetti Pietarin ja Johanneksen kaupunkiin ja sanoi heille: "Menkää valmistamaan meille pääsiäisateria." 22:7-8

Jeesus tahtoi syödä pääsiäisaterian viimeisenä iltana opetuslastensa kanssa. Pääsiäistä vietettiin sen muistoksi, että Jumala oli kerran "päästänyt" kansansa vapaaksi Egyptin orjuudesta. Pääsiäisen viettoon kuului aina lampaan teurastaminen. Lammas oli uhri, jonka veren oli määrä suojella perhettä ja antaa anteeksi sen synnit. Ensimmäisenä pääsiäisenä Egyptissä oli teurastetun lampaan verellä sivelty ovenpielet, ettei tuhon enkeli tulisi sisään surmaamaan perheen esikoista. Esikoisten surma oli Egyptin viimeinen vitsaus. Se pehmensi faaraon sydämen niin, että hän päästi israelilaiset lähtemään omaan maahansa.

Myöhemmin säädettiin, että pääsiäislammas oli syötävä nimenomaan Jerusalemissa. Karitsan veren piti vuotaa Jerusalemin temppelin alueella, ei missään muualla. Kukin perhe söi sitten lampaansa yhden yön aikana kokonaan happamattoman leivän ja katkerien yrttien kanssa (2 Moos 12:8). Eläimeltä ei saanut rikkoa luuta.

Pääsiäisen vietto vanhassa liitossa oli ennakkokuva siitä, mitä juuri tänä nimenomaisena pääsiäisenä tulisi tapahtumaan. Jeesus vuodattaisi verensä uhrilampaana. Hänen veressään olisi voima ajaa pois kaikki tuhon enkelit. "Veri on oleva merkki - kun minä näen veren, minä menen teidän ohitsenne, eikä rangaistus ole tuhoava teitä", näin Jumala oli luvannut (2 Moos 12:13*). Jos sinun kotisi ovenpielet ovat ikään kuin Jeesuksen verellä sivellyt, ei mikään tuho pääse ovestasi sisälle. Siitä kulkee vain se, minkä Jumala läpi päästää - kaikkien perheesi jäsenten parhaaksi.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi