Päivän Luukas

304. 21:12-19

12. "Mutta jo ennen tätä teidän kimppuunne käydään ja teitä vainotaan. Teitä viedään tuomiolle synagogiin, teitä teljetään vankilaan, te joudutte kuninkaiden ja maaherrojen eteen minun nimeni tähden.

13. Näin te saatte tilaisuuden todistaa minusta.

14. Painakaa vain mieleenne, että teidän ei tule etukäteen miettiä, miten itseänne puolustatte.

15. Minä annan teille viisauden puhua niin, ettei yksikään vastustajanne kykene kiistämään eikä kumoamaan sanojanne.

16. "Jopa teidän vanhempanne, veljenne, sukulaisenne ja ystävänne luovuttavat teidät viranomaisille, ja muutamia teistä surmataan.

17. Kaikki vihaavat teitä minun nimeni tähden.

18. Mutta edes hiuskarva päästänne ei mene hukkaan.

19. Pysykää lujina, niin voitatte omaksenne elämän.

Ei vieläkään yhtään sanaa lopun ajan suuresta herätyksestä ja Hengen vuodatuksesta, jota niin monet kristityt meidän aikanamme odottavat. Hengen vuodatus tapahtui helluntaina, lopun ajan alussa. Lopun ajan lopussa tapahtuu maailmanlaajuinen kristittyjen vaino. Tiedätkö, ettei minkään edellisen vuosisadan aikana ole tapettu niin monta miljoonaa kristittyä uskonsa tähden kuin juuri 1900-luvulla?

Kaikki tulevat vihaamaan oikeita uskovia, jopa sukulaisetkin. Toisen kristuksen ja toisen hengen perässä juoksevia ihmisiä ei sen sijaan vainota, ei myöskään niitä jotka kieltävät Jumalan sanan. Lopun aikana on valittava joko Jeesuksen nimi tai maailman suosio. Molempia ei voi valita. Uskovien oikeudenkäynneistä tulee kuitenkin suuria evankelioimiskokouksia, koska Jeesus itse antaa sanat syytettyjen suuhun. Edeltäkäsin ei puolustuspuheettaan siis tarvitse kirjoittaa.

"Edes hiuskarva päästänne ei mene hukkaan", lupaa Jeesus. Vaikka uskova kuolisikin uskonsa tähden, ei ainoakaan hänen päästään revitty hius mene hukkaan. Jeesus on laskenut niistä jokaisen ja käyttää niitä valtakuntansa voitoksi. Älä siis sinäkään pelkää lopun ajan vainoja. Jos et tingi Jumalaan sanasta, niin sinulle tulee tapahtumaan vain se, mikä on Jumalan hyvä tahto kohdallasi ja minkä jaksat uskossa kestää. Sen pahempaa ei kukaan voi sinulle tehdä.

Vainotun uskovan suurin lohdutus on se varmuus, että Jeesus on edeltä kulkenut saman vainojen tien. Me emme koskaan joudu kokemaan mitään, mitä Jeesus ei olisi kokenut ennen meitä. Siksi hän voi myös vahvistaa ja lohduttaa omiaan vainojen keskellä.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi