Päivän Luukas

266. 18:24-27

24. Nähdessään sen Jeesus sanoi: "Kuinka vaikea onkaan niiden, jotka paljon omistavat, päästä Jumalan valtakuntaan!

25. Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan."

26. "Kuka sitten voi pelastua?" kysyivät kuulijat.

27. Jeesus vastasi: "Mikä on ihmiselle mahdotonta, se on mahdollista Jumalalle."

Voiko kameli kulkea neulansilmän läpi? Kuvittelepa, miltä näyttäisi, jos kameli koettaisi työntää isoa päätään pikkiriikkisen neulansilmän läpi. Ja kuitenkin Jeesuksen mukaan on enemmän todennäköistä, että tuo yritys onnistuisi, kuin että rikas pääsisi taivaaseen.

Rikkaalla poliitikolla oli kaksi aarretta: maallinen ja hengellinen. Maallinen aarre tarkoitti rahaa, hengellinen tarkoitti esimerkillistä elämää. Jeesus tahtoi sanoa hänelle: Jos luulet täyttäneesi Jumalan käskyt, sinun on yhtä mahdotonta päästä Jumalan valtakuntaan kuin kamelin selvitä neulansilmän läpi.

Entä jos rikas poliitikko olisi polvistunut Jeesuksen eteen ja pyytänyt: "Herra, minä en voi luopua omaisuudestani. Minulla ei ole niin paljon uskoa. Anna minulle anteeksi epäuskoni, äläkä heitä minua pois luotasi!" Mitä Jeesus olisi vastannut? Hän olisi varmaan sanonut näin: "Sitä joka luokseni tulee, minä en aja pois" (Joh 3:37).

Jos hallitusmies olisi tunnustanut syntinsä, hänestä olisi tullut hengellisesti köyhä. Silloin olisi taivaaseen hänen tililleen talletettu todellinen aarre: syntien anteeksiantamus ja iänkaikkinen elämä. Ihmisen on mahdotonta hankkia itse itselleen tätä aarretta. Vain Jumalalle se on mahdollista, sillä hän maksoi siitä täyden hinnan. Jeesus maksoi laskun sinun aarteestasi käyttäen maksuvälineenä omaa vertaan. Siksi sinun ei tarvitse lähteä hänen luotaan pois, vaikket olisikaan kyennyt täyttämään edes ensimmäistä käskyä.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi