Päivän Luukas

54. 4:25-27

25. Uskokaa minua: Israelissa oli monta leskeä Elian aikana, silloin kun taivas ei antanut vettä kolmeen ja puoleen vuoteen ja koko maahan tuli kova nälänhätä. 26. Silti Eliaa ei lähetetty heidän luokseen, vaan Sidonin maahan, Sarpatissa asuvan leskivaimon luo. 27. Samoin Israelissa oli monta spitaalista profeetta Elisan aikana, mutta yhtäkään heistä ei puhdistettu, ainoastaan Naaman, joka oli syyrialainen."

Suuria miehiä ei yleensä hyväksytä kotipaikkakunnallaan ennen kuin heidän kuolemansa jälkeen. Ei Eliaa eikä Elisaakaan hyväksytty, noita suuria profeettoja, joista Kuningasten kirjat kertovat. Pakanavaimon piti ruokkia nälänhädän aikana Eliaa, jota hänen omassa maassaan vainottiin. Ja toinen pakana, syyrialainen sotapäällikkö Naaman, tunnusti Elisan voiman pyytäessään häneltä apua spitaaliinsa. Yksikään Israelin spitaalinen ei siinä vaiheessa uskonut, että profeetta pystyisi parantamaan hänen tautinsa.

Miksi Elia ja Elisa auttoivat kahta pakanaa, eivät maanmiehiään? Siksi, että vain nämä kaksi tulivat heiltä apua pyytämään - koska uskoivat heidän olevan oikean Jumalan lähettiläitä. Leski uskoi Elian sanan, etteivät jauhot loppuisi hänen vakastaan, vaikka hän antaisi viimeisen leipänsä profeetalle. Naaman uskoi, että Jordaniin sukeltaminen tekisi hänet terveeksi Elisan lupauksen mukaan. Molempien usko oli heikko, mutta silti todellinen. He uskoivat ensin, että Israelin Jumala voi ja tahtoo auttaa myös heitä, epäjumalia palvoneita pakanoita. Usko pani heidät sitten myös tekemään uskon tekoja.

Nasaretilaisten virhe oli siinä, että he halusivat nähdä ihmeen ensin ja uskoa vasta sitten. Siksi he loukkaantuivat Jeesukseen, joka ei siihen suostunut. Heitä suututti, että mokoma puusepän poika julkeaa verrata itseään Israelin kahteen suureen profeettaan.

Herra, auta meitä uskomaan tänäkin päivänä sinun lupaukseesi jo ennen kuin näemme ihmeellisen apusi.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi