Päivän Luukas

130. 9:10-11

10. Apostolit palasivat ja kertoivat Jeesukselle, mitä kaikkea olivat tehneet. Jeesus otti heidät mukaansa ja lähti Betsaidan kaupungin lähistölle saadakseen olla siellä kaikessa rauhassa.

11. Ihmiset saivat kuitenkin tietää, missä hän oli, ja lähtivät hänen peräänsä. Jeesus antoi heidän tulla luokseen. Hän puhui heille Jumalan valtakunnasta ja paransi kaikki, jotka olivat avun tarpeessa.

Opetuslapsilla on paljon kertomista matkastaan. Jeesus tahtoisi kuunnella heidän palautettaan kaikessa rauhassa, rohkaista siinä, mikä meni hyvin, ja neuvoa siinä, mikä meni huonosti. Tätä tarkoitusta varten Vapahtaja koettaa "karata" väenpaljouden keskeltä rauhallisemmalle seudulle. Suunnitelma menee kuitenkin myttyyn, sillä ihmiset tulevat hänen perässään.

Miten monta kertaa meidänkin suunnitelmillemme käy samalla tavalla. Tahtoisimme tehdä sitä ja tätä, mikä tuntuu aivan välttämättömältä. Ihmiset eivät kuitenkaan anna meille työrauhaa. Lapset pyörivät jaloissa, ovikello ja puhelin soivat kilpaa... Siinä vaiheessa tulee kiusaus karjaista lapsille ja lyödä ovi häiritsijän nenän edessä kiinni.

Jeesus ei hermostu, vaan antaa ihmisten tulla luokseen. Hänen periaatteensa on tämä: "Sitä, joka luokseni tulee, minä en aja pois" (Joh 6:37). Mikä on Jeesuksen hermostumattomuuden salaisuus? Se että hän nousee aamulla aikaisin ja puhuu Isälleen kaiken, mitä hänellä on sydämellään. Ihmisellä, jolla on aikaa Jumalalle ja hänen sanalleen, on aikaa myös lähimmäiselle ja hänen tarpeilleen.

Jokainen ihminen on siis aina Jeesuksen luokse tervetullut. Niin sinäkin olet - myös tänään. Ehkä kenelläkään muulla ei olekaan aikaa sinulle eikä sinun asioillesi. Ehkä olet kokenut, että läheisesikin hermostuvat sinuun. Ei niin Jeesus! Olipa asiasi mikä tahansa, hän ottaa sinut vastaan, kuuntelee sinua eikä ikinä aja sinua pois luotaan.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi