Päivän Luukas

267. 18:28-30

28. "Entä me?" kysyi silloin Pietari. "Me olemme luopuneet kaikesta, mitä meillä oli, ja seuranneet sinua."

29. Jeesus sanoi heille: "Totisesti: kuka ikinä Jumalan valtakunnan tähden on luopunut kodistaan, vaimostaan tai veljistään, vanhemmistaan tai lapsistaan,

30. hän saa jo tässä ajassa moninkertaisesti takaisin, ja tulevassa maailmassa ikuisen elämän."

Pietari ei ollut koskaan ollut rikas, mutta hänkin oli tehnyt suuren uhrauksen: luopunut kolmeksi vuodeksi perheestään Jeesuksen tähden. Näin tekemällä hän ei ollut menettänyt mitään, vaan päinvastoin vain saanut rikkaamman elämän.

Pietari luuli siis jo tässä vaiheessa uhranneensa kaiken, mutta asia ei ollutkaan niin yksinkertainen. Kovan paikan tullen hän ei pystynyt valitsemaan Jumalan valtakuntaa, vaan oman henkikultansa. Itse asiassa hän siis riippui ihan samalla tavalla aarteessaan kiinni kuin rikas poliitikko omassaan.

Ihminen uhraa aina toisiksi tärkeimmän aarteensa sen kaikkein tärkeimmän tähden. Jos perhe on meille rakkaampi kuin Jeesus, silloin me olemme valmiita luopumaan Jeesuksesta, jos perheen tilanne sitä vaatii. Jos taas Jeesus on meille kaikkein rakkain, silloin me pysymme hänelle uskollisina kaikissa tilanteissa. Kuten Lutherin taisteluvirressä sanotaan: "Jos veis he henkemme/ osamme, onnemme,/ ne heidän olkohon,/ vaan meidän iät on/ Jumalan valtakunta" (VK 170:4).

Joka luopuu kodistaan, aviopuolisostaan, sisaruksistaan, vanhemmistaan tai lapsistaan Jeesuksen tähden, saa eräänä päivänä heidät takaisin ynnä vielä paljon läheisiä ihmissuhteita kaupan päälle. Joka luopuu Jeesuksesta perheenjäsenen tähden, se menettää kaiken, jopa iankaikkisen elämänkin. Jeesus uhrasi Isänsä, kotinsa, maineensa ja henkensä sinun tähtesi. Mistä sinä olet valmis luopumaan hänen tähtensä?


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi