Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Ylipapit ylösnousemuksen todistajina (29.3.2021)

Matteuksen tekstissä esiintyy kolme ihmisryhmää, joista kaikista tuli Jeesuksen ylösnousemuksen todistajia, joko omasta tahdostaan tai vastoin tahtoaan. Ensinnäkin naiset. He kuulivat enkelin ja Jeesuksen suusta kolme asiaa. "Rauha teille" — sovitetun Jumalan kanssa on rauha solmittu. Toiseksi: "Älkää pelätkö!" — ei ole enää mitään pelättävää, koska pahin vihollinen, kuolema, on voitettu. Ja kolmanneksi naiset saivat todistajan tehtävän. Heidän piti kertoa opetuslapsille, missä heidän ylösnoussut Herransa olisi tavattavissa.

Mutta myös roomalaiset sotilaat joutuivat tahtomattaan todistamaan ylösnousemuksesta. He kertoivat ylemmilleen enkelin ilmestymisen ja sen, että ruumis hävisi haudasta sunnuntaiaamuna käsittämättömällä tavalla. Myös ylipapit saivat tästä kuulla. Joku noista sotilaista tuli varmaan uskoon ja kertoi tarinan Matteukselle, joka kirjoitti sen muistiin. Se selitys, jonka ylipapit sotilaiden suuhun laittoivat, oli niin surkea, ettei sitä kukaan järkevä ihminen uskonut. Roomalainen sotilasosasto ei näet nukkunut palveluspaikallaan — ja jos nukkui, ei ainakaan levittänyt sitä juttua kenellekään jälkeenpäin. Ja kuinka sotilaat olisivat voineet tietää, kuka ruumiin varasti, jos se varastettiin heidän nukkuessaan? Ylipapit olivat paljastaneet Pilatukselle, että Jeesus ennusti nousevansa kuolleista kolmantena päivänä. On se aika ihmeellistä, että he sen muistivat, eivät opetuslapset. Enää ylipapit eivät voineet ottaa sanojaan takaisin. Jollei sotilaita olisi komennettu vartioimaan hautaa, olisivat ylipapit voineet käydä viemässä sinne vaikkapa toisen ryövärin ruumiin liinavaatteeseen käärittynä. Silloin heillä olisi ollut ruumis näytettävänään, eikä hauta olisi ollut tyhjä. Mutta tyhmyyksissään he junailivat asian niin, että koko Jerusalem pääsi tietoon ruumiin katoamisesta lauantaiyönä.

Annas ja Kaifas olivat muutenkin hermostuneita pitkäperjantain tapahtumien tähden. Kaikki oli mennyt niin pieleen kuin pieleen voi mennä. Nasaretilainen oli kuollut arvokkaasti, armoa anelematta, kuolemaa pelkäämättä, psalmeja siteeraten. Pahinta oli se, että pimeys ja maanjäristys olivat sattuneet juuri silloin, kun tuo kansankiihottaja riippui ristillä. Ja kaiken huipuksi temppelin esirippu oli vielä revennyt täpötäydellä temppelialueella. Äkkiähän siellä oli sana kiertänyt, että nyt liiton arkun voi nähdä kuka vain temppelin ovelta asti. Ja pitikö sen roomalaisen upseerin mennä päästämään suustaan tunnustusta, että tuo nasaretilainen muka oli Jumalan Poika!

Annaan ja Kaifaan nimet löytyvät vielä kerran Raamatusta. Se tapahtui sinä päivänä, kun temppelin portin edessä parantui yli 40-vuotias rampa kerjäläinen. Nasaretilaisen opetuslapset olivat saaneet ihmeen jollakin tavalla aikaan, ja moni oli ollut tapausta todistamassa. Kun heitä kuulusteltiin, eivät he näyttäneet pelkäävän vähääkään, ja väittivät tehneensä ihmeen kuolleen opettajansa nimessä. Ja kun Annas ja Kaifas koettivat kieltää heitä puhumasta enää sanaakaan tuon nasaretilaisen nimissä, he väittivät nenäkkäästi vastaan. Sinä päivänä nousi lahkon kannattajien lukumäärä 5000 henkeen. Heitä oli nyt suunnilleen yhtä paljon kuin fariseuksia.

Kaifas sai potkut työstään kuusi vuotta Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen. Hän ehti nähdä Saulin vainon ja kuulla juttuja hänen kääntymyksestään. Sitten tuli Kaifaksen vuoro kuolla. Se kuolema ei varmaan ollut valoisa, sillä kuolevalla ei ollut sydämen rauhaa. Yllätys, yllätys: Kaifaan luut sisältävä pieni arkku löytyi muutama vuosikymmen sitten Jerusalemista. Minäkin olen sen nähnyt historiallisessa museossa.

Filippiläiskirjeessä kerrotaan, että jokaisesta maailman ihmisestä tulee vielä Jeesuksen ylösnousemuksen todistajia. Joka ikinen täällä koskaan elänyt ihminen, myös Kaifas ja Hannas, joutuvat polvistumaan Herran Jeesuksen eteen ja tunnustamaan hänet tosi Jumalaksi. Joka ei sitä tunnustusta tehnyt ennen kuolemaansa, hän joutuu ikuiseen eroon Jumalasta ja hänen rakkaudestaan.

Mutta Jumalan kiitos — me saamme olla Jeesuksen todistajia jo nyt. Saamme kertoa samaa sanomaa kuin naiset ensimmäisenä pääsiäisaamuna: rauha on solmittu Jumalan kanssa, kuolema on voitettu, mitään ei tarvitse pelätä ja Jeesus on tavattavissa siellä, missä hänen sanaansa luetaan ja saarnataan ja missä sakramentit jaetaan Raamatun mukaisesti.Edelliset