Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Juudas (9.3.2021)

Viimeisellä ehtoollisella Jeesus sanoi Juudaksesta näin: "Minä tiedän, ketkä olen valinnut; mutta tämän kirjoituksen piti käymän toteen: 'Joka minun leipääni syö, on nostanut kantapäänsä minua vastaan." (Joh. 13:18)

Jeesus tiesi, kenet hän valitsi opetuslapsikseen. Hän valitsi silmät avoinna Juudaksen, joka nostaisi kantapäänsä häntä vastaan syötyään hänen leipäänsä. Silti asia järkytti häntä. Jalkapohjan näyttäminen oli tuossa kulttuurissa halveksunnan ja vihollisuuden merkki.

"Tämän sanottuaan Jeesus tuli järkytetyksi hengessään ja todisti ja sanoi: 'Totisesti, totisesti minä sanon teille: yksi teistä on minut kavaltava.' " (Joh. 13:21)

Jeesuksen tunteista ei puhuta paljoa evankeliumeissa. Tässä kuitenkin sanotaan, että hän oli järkyttynyt. Rakkauden pettäminen järkytti häntäkin: "Yksi teistä kavaltaa minut." Kuka, ihmettelevät muut opetuslapset. Se jolle Jeesus antaisi leipäpalan. Tuollainen ele oli juutalaisille mitä syvimmän ystävyyden merkki. Jos isäntä jollain kutsuilla ojensi vieraalleen leipäpalan kädestä käteen, se osoitti, että hän piti tätä kunniavieraana ja ikuisena ystävänään.

Saatana meni Juudakseen samalla hetkellä, kun tämä otti leivän Jeesuksen kädestä. Miksi juuri sillä hetkellä? Siksi, että Jeesus tarkoitti leivän ojentamisen rakkauden teoksi, mutta Juudas paadutti sydämensä ja tulkitsi sen ivaksi. Saatana sai kaiken vääristymään Juudaksen sydämessä. Tuo oli siis se hetki jolloin Juudas valitsi lopullisesti Saatanan ja hylkäsi Herransa.

(Pietari ei koskaan valinnut paholaista, vaikka Jeesus sanoikin, että tämä on seulonut häntä kuin vehnää. Pietari pysyi aina Jeesuksen porukoissa, ei lähtenyt sieltä pois.)

Osallistuiko Juudas ehtoolliseen? Siitä evankeliumit puhuvat hieman eri tavoin. Johanneksen mukaan hän sai "leipäpalan", ja juuri silloin Saatana meni häneen. Se oli ratkaiseva hetki. Siihen asti Juudas oli voinut tehdä itse omat ratkaisunsa. Sen jälkeen ne päätökset teki Saatana. Juudas tiesi, kuka Jeesus oli. Hän tiesi, että Jeesus rakastaa häntä — mutta ei tahtonut sitä uskoa. Kielsi maailman suurimman rakkauden. Sen rakkauden voi uskoa vain se, joka myöntää olevansa syntinen.

Juudas oli luullut voivansa toimia salaa. Jeesus kuitenkin sanoi hänelle: "Minkä teet, tee se pian!" Nyt kavaltaja siis tiesi, että Jeesuskin tietää. Juudas tulkitsi nämäkin sanat pilkaksi itseään kohtaan ja läksi paikalta raivoa uhkuen. Hän söi kuitenkin leipäpalansa loppuun ja läksi vasta sitten ulos — yöhön. Iankaikkiseen pimeyteen. Muut opetuslapset luulivat, että hän, porukan rahastonhoitaja, meni ostoksille.

Minkä teet, tee se pian. Nämä sanat osoittavat, ettei Jeesus ollut mikään voimaton uhri, jota kohtalo heitteli sinne tänne. Ei, hän oli Herran palvelija, joka kulki tietoisena ja omasta vapaasta tahdostaan kohti kärsimystään ja kuolemaansa. Sinun tähtesi ja minun tähteni.Edelliset