Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Anna minä autan! (19.1.2021)

Puhe Iisalmen vanhassa kirkossa 23.12.2012

Joulu kolkuttaa ihan selvästi ovelle; kohta kolkuttaa jo pukkikin. Tullessaan hän esittää standardikysymyksensä: "Onko täällä kilttejä lapsia?" Onkohan heitä täällä kirkossa tänä iltana? Heitä, jotka tottelevat isää ja äitiä, siivoavat jälkensä ja huoneensa, tekevät läksynsä eivätkä pelaa koko ajan nettipelejä ja plärää kännykkäänsä. Entä millainen olisi kiltti aikuinen? Sellainen joka antoi menneenä vuonna lähimmäiselleen anteeksi, kun tämä teki jotain pahaa häntä kohtaan. Sellainen joka auttoi toisia. Sellainen joka kylvi ympärilleen iloa, ei pahaa mieltä.

Mutta jouluna kolkuttaa ovellemme eräs toinenkin henkilö, nimittäin Jeesus Kristus. Näin hän sanoo: "Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä käyn hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän." (Ilm. 3:20.) Jeesus ei kysy, onko täällä kilttejä lapsia, vaan onko täällä ilkeitä aikuisia ja lapsia, jotka tarvitsisivat elämäänsä uuden alun. Hän kolkuttaa ja pyytää: Anna minä autan!

Joskus Jeesuksen on hakattava oveamme nyrkillä, että suostuisimme häntä kuuntelemaan. Kolkutus voi tulla erilaisten murheiden kautta. Rahahuolet, ihmissuhdevaikeudet, lasten murheet ja sairaudet ovat hänen kolkutustaan.

Jeesus muistaa sen liiton, jonka hän on kasteessa solminut kanssasi. Vaikka sinä olisit sen unohtanut, hän ei ole, vaan jatkaa kolkuttamistaan sydämesi ovella. Ei hän ole unohtanut sinun konfirmaatiotasikaan ja mitä hänelle silloin lupasit. Avaa nyt sydämesi ovi hänelle, anna musta sydämesi hänelle joululahjaksi ja ota häneltä vastaan valkoinen sydän: syntien anteeksiantamus, uusi alku, taivasosuus ja joulurauha. Se lahja on maksettu maailman kalleimmalla hinnalla, Jumalan oman Pojan verellä.

Jeesus on Jumala. Raamattu puhuu ihan totta, kun se puhuu hänen neitseestä syntymisestään, ristinkuolemastaan, ylösnousemuksestaan ja paluustaan.

Mitä oven avaaminen Jeesukselle sitten käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa, että sanot: NO, AUTA SITTEN! Näytä mihin pystyt, jos kerran olet Kaikkivaltias. Se tarkoittaa, että avaat Raamatun, avaat kirkon oven, aterioit yhdessä Jeesuksen kanssa ehtoollispöydässä.Edelliset