Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Kaksi uskoa (12.1.2021)

Puhe Vieremän seurakunnassa 90-luvulla, Luukas 16

Jeesuksen vertauksessa rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta kuvataan oikeastaan kahdenlaista uskoa. Rikas mies uskoi ihmeeseen — että se käännyttää ja pelastaa ihmisen. Jos vain joku kuollut ilmestyisi hänen veljilleen, he tulisivat uskoon. Moosesta ja profeettoja eli Jumalan sanaa hän ei koskaan tarvinnut, kuten eivät veljensäkään. Ihmeusko ei kuitenkaan kantanut hedelmää rikkaan miehen elämässään: hän ei ruokkinut nälkäistä eikä majoittanut koditonta. Ihmeusko ei sitä yleensäkään tee.

Se että Lasarus kuvataan Aabrahamin helmaan, tarkoittaa varmaankin sitä, että hänellä oli Aabrahamin usko. Millainen se sitten oli? Se oli uskoa Sanaan, Jumalan lupaukseen — että Jumala häntä auttaa hänen nimensä mukaisesti. (Lasarus = mies, jota Jumala auttaa.) Näin hän uskoi siitä huolimatta, ettei Jumala näyttänyt auttavan häntä eikä antanut sitä, mitä Lasarus oli varmasti hartaasti pyytänyt: parantumista ja jokapäiväistä leipää. Jumala kuitenkin auttoi häntä salatulla tavalla ja niin hän auttaa meitäkin.

Lasaruksen usko oli toivomista silloinkin, kun toivoa ei enää ollut. Se oli ylösnousemususkoa, vaikkei yksikään kuollut ollut koskaan hänelle ilmestynyt. Aabraham oli myös uskonut ylösnousemukseen silloin, kun oli joutunut melkein uhraamaan poikansa. (Hepr. 11.) Ja juuri tämä vei Lasaruksen perille taivaan kotiin.

Miten Jumala sitten auttoi Lasarusta, joka joutui kuolemaan nälkään ja sairauksiin saamatta mitään inhimillistä apua. Niin että antoi tälle Sanan ja oli itse siinä Sanassa läsnä. "Meillä on Jumala, Jumala joka auttaa, ja Herra, Herra joka kuolemasta pelastaa", näin Psalmissa lukee ja näin Lasarus uskoi. Tässä lupauksessa hän riippui kaikessa kurjuudessaankin, kunnes pääsi Jeesuksen luo ja sai iankaikkisen onnen.

Missä Jeesus itse on tässä vertauksessa? Hän on Lasaruksen hahmossa — kuoli yhtä yksinäisenä, hylättynä ja sairaana kuin hänkin. Hän oli silloin vaihtanut paikkaa kärsivän ihmisen kanssa, sinun kanssasi ja minun kanssani, aina helvettiin asti. Kun Jeesus huusi ristiltä: "Minun on jano!", ymmärrämme hänen olleen samoissa tuonelan tuskissa kuin mihin rikas mies oli joutunut syntiensä tähden.

Ystäväni, älä siis ihmettele, jos Jumala on antanut sinulle tai jollekulle rakkaallesi Lasaruksen osan. Kumman elämän ja kumman kuoleman sinä itse valitsisit itsellesi ja rakkaillesi, jos olisi pakko valita?Edelliset