Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Daavidin huonetta ja sukua, osa 2/2 (27.12.2020)

Iisain kannosta puhkeaa virpi. Daavidin jälkeläisten historia muodostui kuitenkin hyvin toisenlaiseksi, kuin mitä heidän esi-isänsä oli ehkä uskonut ja kuvitellut. Kun tutkimme Jeesuksen sukupuuta, huomaamme, etteivät läheskään kaikki Juudan kuninkaat olleet hyviä hallitsijoita. Päinvastoin, useimmat heistä olivat niin huonoja, että Herra joutui lopulta "sahaamaan" Iisain sukupuun poikki ja viemään Juudan pakkosiirtolaisuuteen. Sen jälkeen ei yksikään Daavidin jälkeläinen ole enää hallinnut Israelia kuninkaana.

Vanhan testamentin profeetat pitivät kuitenkin yllä Daavidin Pojan, Messias-kuninkaan ja Hyvän Paimenen odotusta: "Minä panen yhden paimenen heitä kaitsemaan, palvelijani Daavidin. Hän kaitsee heitä, hän on oleva heidän paimenensa. Minä, Herra, olen heidän Jumalansa, ja palvelijani Daavid on heidän kaikkien ruhtinas." (Hes. 34:23-24.)

Lopulta koitti sitten se päivä, että enkeli Gabriel lähetettiin ilmoittamaan nuorelle nasaretilaistytölle suurta uutista: tämä oli valittu synnyttämään kauan kaivattu Daavidin ja Jumalan yhteinen Poika: "Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle hänen isänsä Daavidin valtaistuimen. Hän hallitsee Jaakobin sukua ikuisesti, hänen kuninkuudellaan ei ole loppua." (Luuk. 1:32-33.)

Valtaosa Jeesuksen aikalaisista ei näytä aluksi olleen selvillä Jeesuksen kuninkaallisista sukujuurista. Jotkut sanoivat: "Ei kai Messias Galileasta tule! Kirjoituksissahan sanotaan, että Messias on Daavidin jälkeläinen ja tulee Betlehemistä, Daavidin kotikaupungista." (Joh. 7:42). Kanaanilainen nainen ja sokea Bartimaios olivat ensimmäiset, jotka uskalsivat puhutella Jeesusta Daavidin Poikana. Mutta sitten koitti tuo suuri päivä, jolloin Kuningas ratsasti aasilla pääkaupunkiinsa, ja koko kansa toivotti hänet tervetulleeksi huutamalla: "Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Siunattu isämme Daavidin valtakunta, joka nyt tulee! Hoosianna korkeuksissa!" (Mark. 11:9-10.)

Jumala oli siis uskollinen Daavidille antamalleen lupaukselle ja toteutti sen viimeistä piirtoa myöten. Itse asiassa hän toteutti sen tuhat kertaa ihmeellisemmällä tavalla, kuin mitä Daavid olisi osannut kuvitellakaan. Iisain sukupuun kannosta puhkesi ihana virpi. Daavidin Poika ratsasti Kuninkaana Jerusalemiin ja kuoli siellä kansansa puolesta piikkikruunu päässään. Hänen ylösnousemuksensa jälkeen siirrettiin Daavidin valtaistuin taivaaseen, Isän oikealle puolelle.

Näetkö nyt, hyvä lukijani, että Herra pystyi todella toteuttamaan suunnitelmansa Daavidin suvun synneistä huolimatta ja joskus suorastaan niiden kautta? Yhtä ihmeellisellä — ja yhtä salatulla — tavalla hän voi toteuttaa kasteenliittonsa lupaukset myös sinun ja sinun sukusi kohdalla. Siihen sinä saat tänä jouluna uskoa.

Daavidiin ja hänen Poikaansa palataan vielä Ilmestyskirjassakin. Eräs taivaallisista vanhimmista sanoo apostoli Johannekselle: "Älä itke. Juudan heimon leijona, Daavidin juuriverso, on saanut voiton!" (Ilm. 5:5). Kuulitko, hyvä lukijani? Kaukana ei ole enää se suuri päivä, kun sota on loppunut, Jeesus on saanut lopullisen voiton, me olemme vuodattaneet viimeisen kyynelemme ja kaikki taistelun pauhussa tallatut sotakengät ja verellä tahratut vaipat on poltettu ja tulella kulutettu.

Hoosiannaa — eli tervetulotoivotusta Jeesukselle — saamme siis mekin laulaa paitsi jokaisena palmusunnuntaina ja adventtina, myös jokaisessa ehtoollismessussa ympäri vuoden. Ja joka kerran kun tätä laulamme, on lähempänä se päivä, jolloin Daavidin Poika palaa kultainen kruunu päässään noutamaan meitä iankaikkiseen iloon. Hyvä lukijani, etkö sinäkin tahtoisi taistella tämän pimenevän maailmanajan keskellä Voittajan joukoissa siihen asti, kunnes hän tulee?Edelliset