Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Viimeinen tuomio, osa 1/2 (26.11.2020)

Pelkäätkö sinä viimeistä tuomiota? Vai kuulutko ehkä siihen yhä kasvavaan suomalaisten joukkoon, joka ei usko mitään tuomiota olevan olemassakaan? Jotkut eivät usko Jumalan olemassaoloon ylipäänsä. Toiset taas uskovat siihen, mutta pitävät Jumalaa niin "kilttinä", ettei hän ketään tuomitse — ei nyt ainakaan ikuisen helvetin piinaan. Jos Jumala tuomitsisi yhdenkin ihmisen sellaiseen paikkaan, niin silloinhan hän osoittautuisi paljon ahdasmielisemmäksi kuin kukaan ihminen. Mitä me sellaisella Jumalalla tekisimme — hänethän pitäisi äänestää enemmistön päätöksellä pois valtaistuimeltaan....

Mutta entä jos mitään lopullista, puolueetonta tuomiota ei koskaan tulisi? Mitä sitten tapahtuisi? Sehän tarkoittaisi vääjäämättä, että vahvimman mielipide voittaisi aina totuuskilpailussa. Hitler ei siinä tapauksessa olisi tehnyt mitään muuta "väärää" kuin hävinnyt sodan. Jos hän olisi sattunut sen voittamaan, niin hänen rotulakinsa olisivat nyt "hyviä" ja "oikeita" — kärsikööt vain nahoissaan ne, joille nuo lait eivät suo elämisen oikeutta.

Täällä maan päällä valehtelija voittaa usein totuuden puhujan. Oikeutta poljetaan, syytön pistetään kärsimään, kiusaaja ei saa rangaistusta kiusaamisestaan, ei vaikka pilaisi toisen elämän perinpohjin. Ja vielä yksi asia, hyvä kuulijani: jos viimeistä tuomiota ei olisi, et sinäkään saisi koskaan lopullista oikeutta siinä asiassa, missä sinua kohtaan on tehty huutavan väärin. Emmekö me kaikki vääryyttä kärsineet toivo sitä, että meidän riita-asioissamme tapahtuisi kerran lahjomaton oikeus. Sitä Jumalakin tahtoo. Siksi viimeisen tuomion täytyy tulla.

Tuomion perusteet. Viimeisellä tuomiolla meidät tuomitaan tekojemme mukaan. Sinä päivänä Jeesus tulee sanomaan: "Minun oli nälkä ja te annoitte tai ette antaneet minulle ruokaa. Minun oli jano ja te annoitte tai ette antaneet minulle juotavaa. Minä olin koditon ja te otitte tai ette ottaneet minua luoksenne. Minä olin alasti ja te vaatetitte tai ette vaatettaneet minua. Minä olin sairas ja te kävitte tai ette käyneet minua katsomassa. Minä olin vankilassa ja te tulitte tai ette tulleet minun luokseni." (Matt. 25:35-36 ja 42-43).

Mutta eikö tässä ole selvä ristiriita? Toisaalta opetetaan, että pelastumme uskomalla Jeesukseen, ja toisaalta meiltä kuitenkin vaaditaan viimeisellä tuomiolla muutakin kuin uskoa. Meiltähän vaaditaan vaikka mitä: että me jättäisimme lämpimän kotimme ja lähtisimme etsimään turuilta ja toreilta nälkäisiä, janoisia, kodittomia, muukalaisia, alastomia, sairaita ja vankeja.

Ja kuitenkin: jos sinä itse olisit nälkäinen, janoinen, kurjissa vaatteissa, asunnoton, pakolainen, sairas tai rikollinen, sinä toivoisit varmasti, että muut näkisivät vaivaa voidakseen sinua auttaa. Et antaisi mitään arvoa sellaiselle "uskovaisuudelle", joka ei välitä lähimmäisen hädästä — pyörii vain omissa kivoissa porukoissaan ja käyttää kaikki rahansa omiin tarpeisiinsa ja lomamatkoihinsa.

Monet ihmiset kieltävät elämällään kristillisen etiikan ja väittävät silti olevansa uskovaisia. Raamatusta löytyy kuitenkin vakava varoitus niille, jotka luulevat voivansa uskoa Jumalaan, vaikkei heillä ole mitään näyttöä uskostaan.

Jaakob, Jeesuksen veli, sanoo näin: "Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa, mutta häneltä puuttuvat teot? Ei kai usko voi häntä pelastaa? ... Sinä uskot, että Jumala on yksi ainoa. Oikein teet — pahat hengetkin uskovat sen ja vapisevat. Mutta etkö sinä tyhjänpäiväinen ihminen tahdo tietää, että ilman tekoja usko on hyödytön?" (Jaak. 1:14-26).

Pelkkä usko yhteen Jumalaan ei pelasta ketään, sellainen usko on riivaajillakin. Ei, meillä pitää olla oikea usko, josta automaattisesti seuraa myös oikeita tekoja.Edelliset