Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Ketä jumala auttaa? (27.8.2020)

Tässä jutussa kysymme, mikä on Rikas mies ja Lasarus -vertauksen (Luuk. 16:19-31) sanoma omalle ajallemme. Jeesus ei antanut kenellekään muulle vertauksensa henkilölle nimeä kuin Lasarukselle. Nimi tarkoittaa ihmistä, jota Jumala auttaa. Miksi ihmeessä Jeesus valitsi tuolle surkealle kerjäläisparalle tuollaisen nimen? Missä Jumalan apu muka näkyi hänen elämässään?

Vertaus rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta on Jeesuksen kannanotto menestysteologiaan. Tämä teologian haara on yhtä vanha kuin ihmissukukin. Sen pääopetus kuuluu näin: Jos uskot Jumalaan, niin sinulle käy hyvin täällä maan päällä. Saat ystäviä, rahaa ja vaikutusvaltaa. Sairautesi paranevat. Rukouksiisi vastataan sillä tavalla kuin sinä itse toivot niihin vastattavan. Itse asiassa jokainen meistä on sydämensä sopukoissa enemmän tai vähemmän menestysteologi.

Niin, miten Jumala siis auttoi Lasarusta? Varmasti kurja kerjäläinen oli rukoillut Jumalalta apua maatessaan rikkaan miehen portin pielessä paiseiden peitossa, nälkäisenä ja viluisena. Varmasti hän oli pyytänyt jokapäiväistä leipää, sairauksien paranemista ja edes yhtä ystävää, joka olisi ottanut hänet kattonsa alle. Eikö Jumala siis kuullut Lasarusta – eihän hän lähettänyt hänen luokseen muuta kuin pari kulkukoiraa?

Jeesus antoi Lasarukselle nimen "mies jota Jumala auttaa" ilmaistakseen, millainen tämän kerjäläisen usko oli. Psalmin sanoja lainataksemme Lasarus uskoi Jumalaan, joka auttaa ja Herraan joka kuolemasta vapahtaa. Jollei hän olisi uskonut näihin kahteen asiaan, ei hän olisi jaksanut kantaa elämänsä tuskaa.

Tämä vertaus siis opettaa meille, mikä on todellista Jumalan apua meidän elämässämme. Se ei ole sitä, että tulemme tämän elämän aikana onnellisiksi. Rikas mieshän oli onnellinen. Helpon elämän keskellä hän ei Jumalan apua tarvinnut. Häneltähän ei puuttunut mitään: ei rahaa, ei ystäviä, ei muotivaatteita, ei kutsuja. Ja kuitenkin rikkaalta mieheltä puuttui kaikki, kun hän kuolemansa jälkeen joutui helvettiin.

Jumalan apu tarkoittaa niitä asioita, jotka pakottavat meitä riippumaan kiinni Jumalan sanassa vaikka viimeisillä voimillamme. Herra on sanassaan läsnä. Lasarus ei olisi jaksanut elää sairauden ja köyhyyden keskellä, jollei Jumala olisi ollut hänen kanssaan. Jumalan apu Lasaruksen kohdalla oli hänen läsnäolonsa.

Saattaa olla, että sinä, hyvä lukijani, olet yhtä yksinäinen ja onneton kuin Lasarus. Mutta jos riiput kiinni Jumalan sanassa, kuten Lasarus riippui, olet sinäkin ihminen, jota Jumala auttaa. Sillä kumpi on tärkeämpää: olla maan päällä onnellinen 80 vuotta vai olla taivaassa onnellinen iankaikkisesti?

Vertauksen loppupuolella Jeesus kertoo rikkaan miehen ja Abrahamin välisestä keskustelusta. Kysymys on siitä, mikä saa ihmisen tulemaan uskoon. Rikas mies on sitä mieltä, että siihen tarvitaan ihme. Abraham taas sanoo näin: "Jos ihmiset eivät kuuntele Moosesta ja profeettoja (eli siis Raamatun sanaa), ei heitä saada uskomaan, vaikka joku nousisi kuolleista."

Ihmeet ja merkit eivät synnytä uskoa, sen syntymiseen tarvitaan Raamatun sanaa. Lasarus uskoi Jumalaan, vaikkei ollut kokenut yhtään ihmettä. Hän tunsi yhden Psalmin jakeen, jossa hän riippui kiinni: "Meillä on Jumala, Jumala joka auttaa ja Herra, Herra joka kuolemasta vapahtaa." (Ps. 68:21)

Kertoessaan vertauksen Lasaruksesta Jeesus kertoi itse asiassa oman tarinansa. Hänet tultaisiin hylkäämään, kuten Lasarus hylättiin – meidän syntiemme tähden. Hän tulisi riippumaan kiinni Jumalan sanassa loppuun asti, kuten Lasaruskin siinä riippui. Ja kun hän sitten nousisi kuolleista, tulisivat hänen ylösnousemukseensa uskomaan vain ne ihmiset, jotka uskovat jo valmiiksi Raamatun sanaan.

Niin, hyvä lukijani, sinullakin on Jumala, Jumala joka auttaa, ja Herra, Herra joka kuolemasta pelastaa.Edelliset