Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Riemujuhla reppanoille (20.8.2020)

Kerran kutsuilla Jeesus ojensi talon isäntää siitä, että tämä oli pyytänyt kotiinsa vääränlaiset vieraat (Luukas 14:12-24). Niillä päivällisillä oli kysymys vaihtokaupasta: minä tarjoan sinulle nyt hyvää ruokaa, jos sinä vuorostasi tarjoat minulle jonakin päivänä vähintään yhtä hyvää. Tämä oli Jeesuksen mielestä aivan väärä elämäntapa. Siinä ei lähimmäiselle annettu mitään ilmaiseksi. Kanssakäyminen ei perustunut rakkauteen vaan vaihtokauppaan.

Kuka tarjoaisi herkkuruokaa niille, joilla ei ole varaa maksaa takaisin? Kuka kutsuisi kotiinsa heitä, joiden seurassa ei olekaan niin helppo ja mukava olla? Kuka rakastaisi sitä raukkaa, jonka sydän on niin hajalle löyty, ettei hän pysty muuhun kuin lyömään takaisin?

Jeesus kutsuu ikionnelliseksi sitä, joka pyytää kutsuihinsa mukaan näitä raukkoja ja reppanoita. Mielekäs on se elämä, missä ei etsitä voittoa, vastarakkautta eikä maksua, vaan annetaan omastaan ilmaiseksi niillekin, jotka eivät ole mitään hyvää ansainneet. Autuasta siinä on juuri se, etteivät kutsutut voi maksaa takaisin. Silloin Jumala itse maksajan ottaa paikan.

Itse asiassa Jumala on valmistanut juuri tällaiset pidot uuteen luomakuntaansa. Hänen palvelijansa kuuluttavat jo nyt kutsua koko maailmassa: "Tulkaa, kaikki on jo valmiina." Vieraiden ei tarvitse tehdä mitään valmisteluja, heidän ei tarvitse maksaa pääsylippua: kaikki on ilmaista alusta loppuun. Hyvä lukijani, elämäsi tärkein ratkaisu on se, mitä sinä tuohon kutsuun vastaat. Mitä vastaat, kun sinua kutsutaan Jumalan sanan kuuloon?

Taivaan valtakunnan juhlapäivälliset kiinnostavat yllättäen vain kovin harvoja. Kutsuttujen elämä on mielekästä ja onnellista ilman pitojakin. Yksi on hankkinut omaisuutta, ja hänen on uhrattava aikaansa sen hoitamiseen. Toinen tekee työtä niin ahkerasti, ettei jouda tulemaan. Ja kolmannelta vie parisuhteen hoitaminen kaiken ajan. Hän on onnellisesti rakastunut eikä kaipaa ympärilleen ketään muuta kuin rakastettunsa.

Näiden tekosyiden takaa haiskahtaa kuitenkin halveksunta itse kutsujaa kohtaan: minä en pidä sinun pitojasi niin kiinnostavina, että viitsisin niihin tulla. Miten moni meidän aikamme ihminen suhtautuukaan Jumalaan ja hänen juhliinsa juuri tällä tavalla!

Jumalan valtakunnan juhliin ei nimittäin halua mennä kukaan, joka on täällä maan päällä onnellinen ja kylläinen. Jumalan valtakunta kelpaa vain niille, joilla on nälkä – vanhurskauden nälkä ja rakkauden nälkä. Niille jotka eivät ole saaneet nälkäänsä tyydytetyksi omaisuutensa, työnsä tai ihmissuhteittensa avulla.

Kun kutsuvieraille eivät juhlat kelpaa, lähettää vertauksen isäntä palvelijansa kutsumaan syrjäytyneitä. Heille kutsu pitoihin on sellainen onnenpotku, etteivät he voi ensin uskoa sitä todeksi. Hyvä lukijani, ehkä nyt ymmärrät, miksi Herran piti ottaa sinulta jotain suunnattoman kallisarvoista pois – siksi että korvasi aukeaisivat kuulemaan hänen kutsuaan.

Taivasten valtakunnan pitoihin pääsy ei kuitenkaan ole kaikille ilmaista. Luther sanoo, että Jeesus itse on se pääsiäislammas, joka on teurastettu näitä suuria pitoja varten. Kaikki on valmista vain siksi, että Vapahtaja maksoi verellään juhlien hinnan. Jo nyt Jeesus tarjoaa sinulle taivasten valtakunnan ateriaa Raamatun sanassa ja ehtoollisessa. Tule mukaan, kaikki on valmista.Edelliset