Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Lohdutus pandemian keskellä (22.4.2020)

Hartauspuhe Radio Patmoksessa

Jeesus sanoi: Ovatpa teidän päänne hiuksetkin kaikki luetut. (Matt. 10:30) Hän tarkoitti sitä, että pienimmistä pieninkin elämämme yksityiskohta on Jumalan tiedossa. Eikä vain tiedossa, vaan myös hänen johdossaan. Mitään ei tapahdu sattumalta. Tuossa Jeesuksen lauseessa on jumalallinen passiivi. Toisin sanoen: Jumala on se, joka on lukenut meidän hiuksemme ja pitää niistä lukua jokaisena elämämme päivänä.

Ovatpa teidän päänne hiuksetkin kaikki luetut. Mitä tämä lause sanoo meille tänään, kun koronavirus leviää näkymättömänä kaikkialla ympärillämme pitkin pintoja ja hengitysilman seassa? Se sanoo, että Jumalalla on suunnitelma. Hänellä oli suunnitelma, kun hän lähetti vedenpaisumuksen maailmaan Nooan aikana, ja hänellä oli suunnitelma kun hän lähetti pandemian maailmaan tänä talvena. Samalla tavalla hänellä on yksityiskohtainen suunnitelma myös jokaisen meidän elämäämme varten. En voi mennä lupaamaan kaikille Radio Patmoksen kuulijoille (ja Viikon jutun lukijoille), ettei meistä kukaan sairastu koronavirukseen eikä kuole siihen. Mutta voin luvata, että tapahtui, mitä tapahtui, Herralla on rakkauden suunnitelma meidän elämäämme varten. Hänen suuri päämääränsä on viedä meidät perille taivaan kotiin. Se on tärkeintä. Sen päämäärän tähden Jeesus ristillä kuoli.

Jos Herra on laskenut hiuksesi, niin hän on laskenut myös elinpäiväsi edeltä käsin, ne eivät lopu kesken. Herra tietää tarkalleen joka ikisen viruksen liikkeet. Jos jokin niistä sattuu kaikista varotoimenpiteistä huolimatta tunkeutumaan meidän soluihimme, se oli silloin niin tarkoitettu. Jeesus oli itse suunnitellut tuon tartunnan jo ennen meidän syntymäämme, ja hän on luvannut olla kanssamme joka päivä, myös sairauden ja kuoleman hetkellä. Jeesus, jos kukaan, tietää, millaista on kärsiä ja kuolla, sillä hän on kokenut sen kaiken ennen meitä.

Rukoillaan vielä virren 538 sanoilla:

Mä kaiken, Jeesus armias / taas suljen armohuomahas,
niin ruumiini kuin sieluni / ja kotini ja perheeni,
myös lähimmäiset, ystävät / ja päivän työt ja tehtävät.
Taas anna enkeleittesi / turvana olla tielläni.
Suo minun olla valmiina, / jos tänään kohtaa kuolema,
niin etten syntiin nukkuisi / en kadotukseen hukkuisi.
Kun voimat riutuu, vähenee, / elämän ehtoo lähenee,
suo että silloin uskossa / pois nukun tunnon rauhassa.
Sen rauhan kuolemallasi / valmistit itse Herrani.Edelliset