Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Otteita päiväkirjasta 3: Kyllä, kiitos (6.11.2019)

7.7.1981 Tamashima

Eilen rohkaisin mieleni ja menin pyytämään naapurin mummoa naistenpiiriin. Obaasan, isoäiti, on ollut kauan masentunut, koska hänen serkunpoikansa kuoli syksyllä, eikä noilla kahdella vanhuksella ole enää ketään sukulaista, joka palvoisi heidän henkeään kuoleman jälkeen. Arvelin, ettei mummo tulisi nytkään, mutta yrittänyttähän ei laiteta, kuten sananlasku sanoo.

Vaan mummopa tuli! Selitti serkunpojan kuoleman ja omat sairautensa perusteellisesti. Me neljä kristittyä naista kuuntelimme myötätuntoisesti ja koetimme samalla antaa mummolle oikein tupla-annoksen kristillistä oppia.

Nakahama-san: "Sanotaan, että jumalat ovat viimeinen hätävara, ja sillä mielellä minäkin niitä ennen palvoin. Mutta nyt tunnen oikean Jumalan ja rukoilen vain häntä."

Mummo: "Minäkin käyn kyllä joka kuukausi tuolla mäen päällä buddhalaistemppelissä rukoilemassa. Siellä sydän niin mukavasti rauhoittuu."

Minä: "Tiedättekö, että kristittyjen Jumala antaa iankaikkisen elämän? Kuolema ei olekaan kaiken loppu."

Mummo: "En ole sellaista kuullut. Meidän temppelin pappi ei sellaista opeta. Minä olin niin onneton, kun serkunpoika kuoli, että suunnittelin jo itsemurhaa."

Papin rouva: "Älkää nyt sillä tavalla! Kristinuskon Jumala sanoo, että kaikilla ihmisillä on arvo, vanhoilla ja sairaillakin. Ja jokaisella on myös kuolemaan asti jokin tehtävä suoritettavanaan, vaikka sängystä ei jaksaisi nousta."

Mummo: "Niin, saattaahan se itsemurha tosiaan olla suuri synti."

Nakahama-san: "Niin se onkin. Ja kristinuskon mukaan monet sellaisetkin asiat ovat syntiä, joita toiset eivät edes näe. Viha ja kateus esimerkiksi."

Mummo: "Vai niin. No niin kai se sitten on."

Nakahama-san: "Mutta Jeesus, kristinuskon Jumala, on kärsinyt rangaistuksen näistä meidän synneistämme, että voisimme päästä taivaaseen. Oletteko kuullut Jeesuksesta?"

Mummo: "En ole kuullut."

Minä: "Hän rakastaa kaikkia, meitäkin, jotka olemme tässä huoneessa. Buddhalaistemppelin jumalat ovat aika pelottavia ja vaativat palvontaa. Vain Jeesus rakastaa pahoja ihmisiä."

Papin rouva: "Tunsin kerran erään 80-vuotiaan vanhuksen, joka kääntyi kristityksi. Hän iloitsi siitä, että kristinuskossa kaikki hyvä on vielä edessäpäin. Sillekin, jolla ei ole muuta odotettavissa kuin kuolema. Taivaassa meitä odottaa suuri ilo ja onni."

Loppurukouksen aikana papin rouva pyysi, että naapurin mummokin saisi tulla tuntemaan ainoan oikean Jumalan. Obaasan, joka ei koskaan ennen ollut osallistunut kristilliseen rukoushetkeen, sanoi joka väliin äänekkäästi: "Kyllä, kiitos!" Suokoon Jumala, että tämä vanhus saisi vielä kerran sanoa Vapahtajalle, joka häntäkin kutsuu yhteyteensä: Kyllä, kiitos!

(Julkaistu v. 1981 Australian Suomi-lehdessä otsikolla "Kyllä, kiitos".)Edelliset