Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Salomo 8/9: Tuhat vaimoa (8.10.2019)

Salomolla oli seitsemänsataa kuninkaallista vaimoa ja kolmesataa sivuvaimoa, ja he veivät hänen sydämensä harhaan. (2. Kun. 11:3). Jos tuhat naista jaetaan tasaisesti Salomon 40 hallitusvuoden ajalle, se tarkoittaa, että haaremiin tuotiin uusi nainen aina kahden viikon välein.

Kuninkaalliset vaimot olivat naapurimaiden prinsessoja ja sivuvaimot ilmeisesti kauniita israelilaistyttöjä. Moni mies jäi vaimoa vaille, kun kuningas rohmusi parhaat päältä. Moniavioisuuden sallivissa maissahan pyörii aina paljon turhautuneita nuoria miehiä. Mihin he seksuaalienergiansa käyttävät – väkivaltaanko?

Kuningas Salomolla oli vaimoinaan lukuisia vieraiden maiden naisia, joita hän rakasti. Faraon tyttären lisäksi hänellä oli moabilaisia, ammonilaisia, edomilaisia, sidonilaisia ja heettiläisiä vaimoja. (1. Kun. 11:1.) Tämän kirjan kirjoittajan on vaikea ymmärtää, miksi Raamattu käyttää rakastaa-verbiä tällaisessa kontekstissa? Miten rakastetaan tuhatta naista?

Nykyisin Tinderistä voidaan 40 vuoden aikana varmasti löytää tuhat naista ja enemmänkin, mutta voidaanko heidän kohdallaan puhua "rakkaudesta"? Eihän Salomo voinut tuntea nimeltä kuin kolmasosan vaimoistaan. Useimpien makuuhuoneessa hän vieraili vain muutaman harvan kerran. (Kerran kolmessa vuodessa, jos hän kiersi tasapuolisesti kaikkien luona!) Lapsia ei tuollaisista suhteista voinut tietenkään syntyä kuin ani harvoille.

Jos yhdellä miehellä saa olla useampi kuin yksi nainen, niin montako heitä sitten saa olla? Mihin vedetään raja? Neljäänkö, kuten islam opettaa? Kolmeenkymmeneenkö, mihin Salomon isä sen veti? Vai kahdeksaan sataan, mikä oli Tingis-kaanin haaremin pääluku? Vaiko tuhanteen, mihin Salomon, Don Juanin ja monen muun naistensankarin rajan kerrotaan vedetyn?

Yhden naisen mies ei menestystä tunne, sanoo japanilainen sananlasku. Raamattu sen sijaan sanoo, että vain yksi mies ja yksi nainen tulevat yhdeksi lihaksi. Myös Raamatun henkilöhistoriat osoittavat samaa kuin arkikokemus: kaikki muut yhdistelmät aiheuttavat loputtomasti tuskaa ja sydänten särkymistä.

Haaremin omistaja ja ainainen partnerien vaihtaja pysyy ikänsä poikasena. Mies voi kasvaa aikuiseksi vain kantaessaan vastuuta yhdestä naisesta. Haaremissa ja Tinderissä miehellä ei ole apua, joka olisi hänelle sopiva, ei peiliä, johon hänen omat kasvonsa heijastuisivat. Ei hänen tarvitse opetella siellä itsehillintääkään, ei naisen huomioon ottamista eikä tämän sielunelämän ymmärtämistä.

Ajatteliko Salomo aina uuden naisen ottaessaan: ehkä tämä jo vihdoin on se oikea, joka voi tyydyttää minun sydämeni kaipuun? Ehkei hänessä ole mitään vaikeita luonteenpiirteitä. Ehkei minun tarvitse tuntea enää koskaan itseäni yksinäiseksi. Jossain vaiheessa toivo kuitenkin vaihtui kyynisyyteen: mitään oikeaa ei ole olemassakaan. Rakkaus on vain himoa, ei mitään muuta. Naisen tehtävä on olla miehen seksiobjekti, siinä kaikki. (Tätä ei tietenkään sanota ääneen, mutta jokainen pornon katselija tai seksin ostaja osoittaa ajattelevansa juuri tällä tavalla.)

Luultavasti Salomo jäi syvästi yksinäiseksi mieheksi koko elämänsä ajaksi. Hänen vanhoilla päivillään kirjoittamastaan Saarnaajan kirjasta näkyy selvästi, miten paljon hänen naiskuvansa oli muuttunut haaremin myötä. Sananlaskujen viisaasta vaimosta ja Laulujen laulun viattomasta sulottaresta ei näy enää jälkeäkään. Jos Raamatusta haluaa etsiä jonkin naista halveksivan kohdan, niin tässä se on – ainoa laatuaan:

"Katso, tämän minä olen löytänyt, sanoi saarnaaja, pyrkiessäni asia asialta löytämään tutkistelun tulosta; mitä sieluni on yhäti etsinyt, mutta mitä en ole löytänyt, on tämä: olen löytänyt tuhannesta yhden miehen, mutta koko siitä luvusta en ole löytänyt yhtäkään naista." (Saarn. 7:29. RK1938.) Tämä lause ei ole Jumalan sanaa, vaan tuhatta naista hyväksi käyttäneen ja heihin kyllästyneen miehen sanaa. Edellä oleva sitaatti todistaa, ettei Salomolla ollut mitään todellista sydämen yhteyttä tuhannen vaimonsa kanssa.

Lainaus pian ilmestyvästä kirjasta "Valtakunta etsii taistelijoita – Salomo".Edelliset