Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.Salomo 7/9: Enemmän kuin Salomo (1.10.2019)

Saban kuningattaren vierailu Jerusalemiin oli ennakkokuva siitä, mitä Messiaan aikana tulisi tapahtumaan. Jesaja ennustaa: "Koko Saban väki saapuu, kultaa ja suitsuketta kantaen, ja kaikki he ylistävät Herraa" (Jes. 60:6). Minne he saapuvat? Herran pyhäkön vuorelle. Mitä he tulevat tekemään? Kuulemaan Herran sanaa. Ja milloin tämä tapahtuu? Messiaan hallitessa.

Näinkin Jesaja ennustaa: "Tulee vielä aika, jolloin Herran pyhäkön vuori seisoo lujana. Ylimpänä vuorista se kohoaa, korkeimpana kukkuloista, ja kansat virtaavat sinne. Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: 'Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, nouskaamme Jaakobin Jumalan pyhäkköön! Hän opastaa meitä tiellään, ja me, me tahdomme kulkea hänen polkujaan, sillä Siionista tulee Herran sana ja Jerusalemista kaikuu Jumalan puhe.'" (Jes. 2:2-3.)

Itämaan tietäjät toteuttivat ensimmäisinä tämän profetian. Hehän lähtivät kaukaisesta maasta tuomaan lahjoja Juudan kuninkaalle, aivan kuten Saban kuningatar aikoinaan. Lahjatkin olivat samantapaisia molemmilla: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.

Ero noiden kahden kuninkaan olosuhteissa oli kuitenkin valtava: Saban kuningatar näki Salomon "kaikessa loistossaan"; tietäjät taas näkivät köyhän töllin lattialla konttailevan pienokaisen. Silti he uskoivat häneen ja olisivat varmaan yhtyneet koko sydämestään Saban kuningattaren tunnustukseen: ei puoliakaan hänestä ollut minulle kerrottu! Onnellisia ne ihmiset, jotka saavat jatkuvasti olla tuon pienen juutalaisten kuninkaan läheisyydessä!

Jeesus kommentoi Saban kuningattaren vierailua näin: "Etelän kuningatar herää tuomiolle yhdessä tämän sukupolven kanssa ja langettaa sille tuomion. Hän tuli maan ääristä saakka kuulemaan Salomon viisautta, ja tässä teillä on enemmän kuin Salomo." (Matt. 12:42.) Saban kuningattaren uskoa Salomon viisauteen osoittaa se, että hän jätti kaiken ja lähti pitkän ja hankalan matkan päähän tätä kuulemaan. Jeesuksen aikalaisten epäuskoa taas osoittaa se, miten harvat heistä kallistivat korvansa hänen puheilleen ja kääntyivät hänen seuraajikseen.

Entä meidän sukupolvemme? Eikö etelän kuningatar tule meillekin tuomioksi? Jo tuhat vuotta maassamme on saarnattu Jeesuksen viisaita sanoja, mutta nykyinen sukupolvi hylkää ne lapsellisina satuina tai suorastaan vaarallisena vihapuheena.

Jeesus on viisaampi kuin Salomo. Hän on rikkaampi kuin Salomo. Hän rakastaa kansaansa – meitäkin – paljon enemmän kuin Salomo rakasti omaansa. Hänen moraalinsa on ihan toisella tasolla kuin Salomolla oli. Ja vielä: Jeesus rakensi tuhat kertaa paremman temppelin kuin Salomo konsanaan.

Onnellisia olivat ne ihmiset, jotka saivat kuulla Salomon viisautta. Mutta vielä onnellisempia ovat ne ihmiset, jotka saivat ja saavat kuunnella Jeesuksen viisautta. Onnellinen olet sinäkin, hyvä lukijani, joka kuulet Jeesuksen äänen aina, kun avaat Raamattusi, menet raamattupiiriin tai raamatulliseen jumalanpalvelukseen.

Saban kuningatar löysi Salomon viisauden, mutta vasta Jeesuksessa ovat kaikki viisauden ja tiedon aarteet kätkettyinä (Kol. 2:3). Hän on avain jokaisen ongelman ymmärtämiseen. Hän on se kattava prinsiippi ja kaiken teoria, jota tämän maailman viisaat yhä epätoivoisesti etsivät.

Lainaus pian ilmestyvästä kirjasta "Valtakunta etsii taistelijoita – Salomo".Edelliset