Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.



Salomo 6/9: Tuliko Saban kuningatar uskoon? (23.9.2019)

Omaksikin yllätyksekseen Saban kuningatar sai Salomolta vastauksen joka ikiseen kysymykseensä. Miltä tuosta naisesta lie tuntunutkaan, kun hänen sydäntään polttaneet ongelmat saivat vihdoin ratkaisunsa!

Salomon viisaus ja hänen hovinsa loisto tekivät kuningattareen niin syvän vaikutuksen, että hän vanhan käännöksen mukaan "meni miltei hengettömäksi". Näin hän kommentoi näkemäänsä isännälleen: "Totta se oli, mitä minä maassani kuulin sinusta ja viisaudestasi. Minä en uskonut niitä puheita ennen kuin nyt tulin ja näin kaiken omin silmin. Eihän minulle ole kerrottu tästä puoliakaan. Sinulla on viisautta ja kaikkea hyvää paljon enemmän kuin olin kuullut. Onnellisia ovat sinun vaimosi, onnellisia nämä palvelijat, jotka jatkuvasti saavat olla luonasi ja kuunnella viisaita sanojasi!" (1. Kun. 10:6-8.)

Niin, onnellinen on todellakin se ihminen, joka saa kuunnella viisasta ja totuudellista puhetta, sen sijaan, että hänen pitäisi tyytyä propagandaan, iltalehtien skandaalijuttuihin ja netin valeuutisiin. Saban kuningatar suorastaan kadehti niitä naisia (!), jotka saivat opiskella tässä "Salomon yliopistossa". Hänkin olisi varmaan halunnut sen tehdä, jos hänellä vain olisi ollut siihen aikaa ja mahdollisuutta.

Myös Salomon usko teki Saban kuningattareen syvän vaikutuksen. Raamatussa kerrotaan, että hän näki polttouhrit, jotka kuningas uhrasi Herran temppelissä (1. Kun. 10:5). Pääsikö tämä ulkomaalainen nainen siis katsomaan uhrien uhraamista? Saivatko pakanat tuohon aikaan mennä temppelin esipihalle? Vai tarkoittaako edellä oleva lause ehkä sitä, että Saban kuningatar kääntyi Israelin uskoon; sehän ei olisi vaatinut häneltä mitään muuta kuin uskontunnustuksen?

Jerusalemissa Saban kuningatar oppi varmaan tuntemaan perusasiat Israelin uskosta. Hänelle kerrottiin muun muassa, että Herra kuulee pakanoidenkin rukoukset, jos he rukoilevat temppeliin päin kääntyneenä ja sen syntiuhriin turvaten. Voiko kuningatar olla rukoilematta Herraa tämän kuullessaan? Ei varmasti voinut. Ehkä hän tosiaan palasi kotimaahansa Herraan uskovana naisena, kukapa tietää. Miksi Jeesus olisi muuten maininnut hänen matkansa niin positiivisessa valossa?

Sitten seurasi lahjojen vaihto. Saban kuningatar oli tuonut tullessaan mm. 3,5 tonnia kultaa. Salomo ei tahtonut jäädä pekkaa pahemmaksi, vaan antoi vieraalleen kaiken, mitä tämä halusi. Olisiko noiden lahjojen joukossa ollut Mooseksen kirjat tai Daavidin psalmit sisältävä kirjakäärö?

Kansantarinat ja Hollywoodin elokuvat ovat yleensä pitäneet Saban kuningattaren ja Salomon suhdetta seksisuhteena. Näin uskoo myös Etiopian koptikirkko. Raamattu ei kuitenkaan vihjaise puolella sanalla siihen suuntaan. Ajatus on oikeastaan hieman loukkaavakin: jos joku miespuolinen hallitsija tekee valtiovierailun maahan, jota hallitsee nainen, tuskinpa kukaan epäilee seksisuhdetta. Miksi sitä siis pitäisi epäillä silloin, kun naispuolinen hallitsija käy miehen hovissa?

Lopulta koitti eron hetki. Herkkähipiäisen kuningattaren ei auttanut muu kuin istua taas pari kolme kuukautta erämaan laivan keinuteltavana. Siinä keinuessaan hän varmaan kiitti Herraa siitä, että oli saanut oppia hänet tuntemaan. Kotiin päästyään kuningatar levitti tietoa Salomon viisaudesta ja Israelin Jumalasta Arabian niemimaalle ja Etiopiaan, jollei kauemmaksikin.

Lainaus pian ilmestyvästä kirjasta "Valtakunta etsii taistelijoita – Salomo".



Edelliset