Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.
Vanhoja puheita 5/7: Sinähän lupasit! (29.5.2019)

Puhe Helsingin OPKO:n opiskelijaillassa 1994

Raamatussa Jumala lupaa antaa meille kaiken, mitä me häneltä anomme Jeesuksen nimessä. (Joh. 14:13-14.) Tämä on vaikea sana sille, jonka rukouksiin Herra ei näytä vastanneen. Mutta Raamattu myös lupaa, ettei Jeesus anna meille koskaan kiveä, vaan leivän. Hän antaa aina vain sitä, mikä koituu tosi parhaaksemme. Ennen kaikkea hän lupaa antaa meille meidän syntimme anteeksi ja iankaikkisen elämän.

On kuitenkin olemassa asioita, joita Jumala ei ole meille luvannut. Hän ei ole luvannut meille helppoa elämää. Ei, monen ahdistuksen kautta meidän pitää mennä sisälle Jumalan valtakuntaan. Ja siksi toisekseen hän ei anna meille pyytämäämme millä hinnalla hyvänsä. Hänellä on veto-oikeus, koska vain hän tietää, mikä meille on parhaaksi. Me emme sitä tiedä.

Miten Herra sitten antaa meille lupauksia? Sanansa kautta. Ihmisten profetiat ovat aina epävarmoja. Siksi meidän pitää lukea Raamattua kärsivällisesti, joka päivä, kynä kädessä. Sitten saamme riippua kiinni kaikessa, mitä Jumala sanassaan lupaa. Ihmisten profetiat menevät harhaan, Jumalan Sana ei erehdy koskaan.

Ja kuitenkin Jumala toteuttaa usein lupauksensa niin salatulla tavalla, ettei rukoilija huomaa saaneensa rukousvastauksen. Tämä on sitä ristin teologiaa. Aabraham ei saanut luvatusta maasta muuta kuin hautapaikan. Luvattu Messias ei ollut lainkaan sellainen, mitä ihmiset odottivat. Niin erilainen hän oli, että odottajat löivät hänet ristille. Siihen tarvitaan uskoa, että voisimme tunnistaa Jumalan salatun vastauksen, kun sen saamme.

Tärkeintä kuitenkin on se, millainen suhde meillä on häneen, joka meille on lupauksen antanut. Aabraham ja Saara pitivät Lupauksen Antajaa luotettavana; siksi he jaksoivat odottaa lupauksen täyttymistä 25 pitkää vuotta. Siksi he toivoivat, vaikka toivoa ei ollut. Siksi he eivät epäilleet epäuskossa Jumalan lupausta.

Miten niin eivät epäilleen? Hankkivathan Aabraham ja Saara lapsen Hagarin kautta. Nauroivathan he molemmat kuullessaan Iisakin syntyvän seuraavana vuonna. Niin, järki ja tunteet kulkevat usein omia teitään. Pääasia oli kuitenkin se, etteivät Aabraham ja Saara lähteneet pois Lupauksen Antajan luota. Jos he olivat uskottomia, pysyi hän kuitenkin uskollisena. Sellainen on Jeesus, Lupauksen Antaja.

Entä sitten, kun menetämme sen, minkä saimme jo lupauksen kautta? Aabraham melkein joutui uhraamaan Iisakin, lupauksen lapsen. Mitä hänelle silloin tapahtui? Silloin hänen sydämessään syntyi usko ylösnousemukseen. (Hepr. 11:17-19.)

Ihmeet ovat vain välähdyksiä siitä, mikä on tuleva. Ne eivät ole sääntö, vaan poikkeus. Oikeastaan Raamattu sanoo suoraan, että me emme saa täällä maan päällä kaikkea sitä, mitä Jumala on meille luvannut. Patriarkatkaan eivät sitä saaneet, vaikka olivat uskon sankareita. Vain kaukaa he olivat luvatun isänmaan nähneet ja sitä tervehtineet — ja jatkaneet jonkin vielä paremman isänmaan odottamista. (Hepr. 11:13-16.)

Kenen kohdalla lupaus ei sitten ollenkaan toteudu? Sen, joka ei lupausta kuule, ei sitä tarvitse eikä siihen turvaa, saati että riippuisi siinä kiinni. Toisin sanoen sen, joka ei usko. Sen ihmisen kohdalla kaikki ei vaikutakaan parhaaksi. Ei, hänen onnensakin kääntyy hänelle onnettomuudeksi, sillä hänen kulkemansa tien päässä odottaa häntä kadotus.

Mutta on myös eräs toinen, jonka kohdalla lupaukset eivät pitäneet paikkaansa, nimittäin Jeesus itse. Hänelle oli luvattu siunaus, koska hän oli täyttänyt koko lain. Kuitenkin hän joutui kirouksen alaiseksi. Jeesukselle Jumala ei antanut leipää, vaan kiven. Miksi? Siksi että Jeesus kantoi ristille meidän epäuskomme ja epäilystemme rangaistuksen. Vapahtaja joutui maksamaan lupauksistaan kalliin hinnan, että niitä voitaisiin soveltaa meihin syntisiin. Juuri sen tähden ovat kaikki Jumalan lupaukset Jeesuksessa niin ja aamen.Edelliset