Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.
Mooseksen elämä, osa 4: Mooses valitsee puolensa (26.7.2018)

Mooses kasvoi Egyptin hovissa oikeudenmukaiseksi mieheksi, joka uskalsi puolustaa heikompiaan. Voimme vain aavistaa, miten paljon hän kärsi katsellessaan orjien huonoa kohtelua ja tietäessään, että hänen oikea perheensä oli heidän joukossaan. Varmaan Mooses pohti paljon omaa paikkaansa ja tehtäväänsä tässä maailmassa.  Jollakin tavalla hän tunsi aina olevansa väliinputoaja: ei oikea egyptiläinen mutta ei oikea heprealainenkaan. 

Ehkä Mooses onnistui pitämään yhteyttä perheensä kanssa myös hovissa eläessään. Mooseksen isä Amram eli 137-vuotiaaksi, joten hän oli varmaan tuohon aikaan vielä elossa.  Äiti-Jokebedin eliniän pituudesta emme tiedä mitään.

Mooseksen muistissa säilyi jotain siitä, mitä hänen heprealainen perheensä oli hänelle opettanut heidän esi-isiensä historiasta. Hän tiesi, että Egyptin hovissa oli kerran toiminut toinenkin heprealainen: pääministeri Joosef, silloisen faraon oikea käsi. Tuo esi-isä oli pitänyt loppuun asti kiinni isiensä uskosta ja vannottanut veljiään, että hänen luunsa on vietävä luvatun maan multiin, kun sinne kerran lähdettäisiin. Siinäpä olikin oivallinen roolimalli nuorelle Moosekselle.

Mutta onnistuiko Mooses kasvuvuosinaan välttämään egyptiläisten jumalien palvontamenot? Pääjumala Amun, auringonjumala Ra, haukkajumala Horus, tuonelan jumala Osiris, Apis-härkä ja kymmenet muut jumalat kuuluivat erottamattomasti hovin juhlaan ja arkeen. Heprealaiskirjeestä voi saada sen kuvan, että Mooses eli aluksi hovissa hovin tavalla. Ehkä hän palvoi Egyptin jumalia, tosin vastenmielisesti ja huonolla omallatunnolla, mutta palvoi kuitenkin. Miten muuten hän olisi selvinnyt hovissa nelikymppiseksi asti?

Mutta kun tuli kysymys avioliitosta, Mooses piti päänsä. Morsianehdokkaita oli varmasti vaikka komean prinssin joka sormelle. Kasvatusäitikin tuli ehkä tarjoamaan pojalleen pikkuprinsessaa toisensa jälkeen. Tämä kuitenkin kieltäytyi jyrkästi heistä kaikista. Jos Mooses olisi ottanut egyptiläisen vaimon, olisi hänen elämänsä painopiste siirtynyt ratkaisevasti Egyptin puolelle. Lapsistakin olisi kasvanut faraon uskollisia alamaisia, jotka olisivat uskoneet faraon jumaliin ja pysyneet Egyptissä kuolemaansa asti. Tämän Mooses ymmärsi ja kieltäytyi sen tähden naimasta ketään ylhäistä egyptiläistyttöä.

Mutta kenet Mooses olisi sitten voinut ottaa vaimokseen? Ei ainakaan heprealaista orjatyttöä. Missä hän olisi sellaiseen tutustunut, ja mitä siitä seurustelusta olisi seurannut? Jos lintu rakastuu kalaan, niin minne ne tekevät pesänsä? Niinpä Mooses työnsi ajatuksen avioliitosta hamaan kaukaiseen tulevaisuuteen.

Vasta 40-vuotiaana Mooses oli kypsynyt radikaaliin ratkaisuun: hän hylkäisi loistavan tulevaisuutensa Egyptin hovissa ja siirtyisi orjakansan puolelle. Päätös oli varmaan vaatinut vuosikausien kypsyttelyn. Näin sitä kuvataan Heprealaiskirjeessä: Koska Mooses uskoi, hän aikuiseksi vartuttuaan kieltäytyi esiintymästä faraon tyttären poikana. Hän mieluummin jakoi Jumalan kansan kärsimykset kuin hankki synnistä ohimenevää nautintoa. (Hepr. 11:24-25.)

Jos tahdot tietää, mistä kaikesta Mooses luopui, mene Kairon museoon ja katsele niitä kalleuksia, joita nuorena kuolleen farao Tutankhamonin haudasta on löytynyt. Tutankhamon oli 19. dynastian farao ja eli noin sata vuotta exoduksen jälkeen (jos se tapahtui 1400-luvulla). Itse olen viettänyt Kairon museossa kokonaisen pitkän kesäpäivän tutustuen noihin aarteisiin silmät häikäistyneinä. Saman tien kävin siinäkin hämärässä ja ilmastoidussa huoneessa, missä kuninkaalliset muumiot nukkuvat viimeistä untaan. Siellä oli näytteillä monia 18. ja 19. dynastian faraoita, joita Mooseksen historiakin sivuaa.

Tehtyään ratkaisevan päätöksensä Mooses alkoi varmaan karttaa hovin uskonnollisia menoja. Kasvatusäiti loukkaantui, papit suuttuivat, ikätoverit ihmettelivät menestyvää miestä, joka tekee ehdoin tahdoin sosiaalisen itsemurhan. Jokainen tiesi, että kohta tapahtuisi räjähdys. 

Lukijani, tee sinäkin sama valinta, jonka Mooses teki: valitse Jumalan halveksitun kansan ystävyys, vaikka saisit samalla päällesi maailman vihan.


Edelliset