Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.
Jeesus ei tule koskaan liian myöhään (11.4.2018)

Kaksi kulkuetta kohtaa Nain-nimisen pikkukaupungin portilla: hautajaissaatto ja Jeesuksen seuraajien saatto (Luuk. 7:11-16). Leskiäiti on viemässä hautaan ainoaa lastaan. Varmaan hänen päänsä läpi kulkee muisto toisista hautajaisista, kun hänen miehensä laskettiin haudan multiin. Nainen oli tuntenut itsensä Jumalan hylkäämäksi jo silloin. Miksi Jumala ei ollut kuullut hänen rukouksiaan? Miksi hän oli antanut miehen kuolla? Miten hän, leski, pystyisi elättämään ja kasvattamaan isättömän poikansa siitä lähtien?

Äiti menettää silmäteränsä. Poika oli ollut äidilleen kaikki kaikessa isänsä kuoleman jälkeen. Äidin ajatukset olivat askaroineet hänessä myöhään ja varhain. Leski ei tahtonut mennä uusiin naimisiinkaan, vaikka se olisi saattanut helpottaa hänen taloudellista asemaansa. Ei, hän eli yksin pojalleen. Ehkä nuorukainen joskus tunsi äitinsä huolehtimisen suorastaan ahdistavana. Voimme vain kuvitella, millaiseen tilanteeseen tuleva miniä olisi tuossa pienessä perheessä joutunut.

Mutta sitten poika sairastui tai joutui onnettomuuden uhriksi. Äiti rukoili kiihkeästi, että saisi kuolla lapsensa sijasta. Ei Jumala voinut olla niin kova, että ottaisi häneltä pois hänen ainokaisensa. Muilla naisilla oli mies ja monta lasta, hänellä oli vain tämä yksi ainoa.

Rukoukset eivät auttaneet, poika kuoli. Mutta oli yksi, joka tiesi pitkän matkan päästäkin leskiäidin tuskan: Jeesus. Hän käveli melkein 40 kilometriä Kapernaumista Nainiin ehtiäkseen näihin hautajaisiin. Jeesus tuli viime tipassa, mutta hän ei tullut liian myöhään itkevän leskiäidin luo.

Älä itke! Jeesus sanoi leskiäidille jotain sellaista, mitä me yleensä varomme sanomasta hautajaisissa: "Älä itke!" Mitä muuta tämä äiti olisi voinut tehdä kuin itkeä menetettyään kaiken? Eikö päinvastoin ollut suorastaan ihme, että hän yleensä pystyi itkemään? Jeesus ei kuitenkaan tarkoittanut sanoillaan: "Jos uskoisit kunnolla, et itkisi." Tai: "Ei auta itku markkinoilla!" Ei, Raamattu ei missään kohden kiellä meitä itkemästä. Päinvastoin, sehän pitää kyyneleitä suuressa arvossa. "Herra kuulee minun itkuni äänen" (Ps. 6:9*). "Pane leiliisi minun kyyneleni, ovathan ne sinun kirjassasi" (Ps. 56:9). "Autuaita te, jotka nyt itkette" (6:21).

Ei, Jeesus tarkoitti tätä: "Sinulla ei ole enää mitään syytä itkeä. Minä olen sinun luonasi ja poistan sinulta itkusi aiheen." Sinä isä tai äiti, joka tätä luet, Jeesus tietää tarkalleen myös sinun itkusi aiheen, ja sanoo sinulle samat sanat kuin Nainin leskelle. Ennemmin tai myöhemmin hän tulee poistamaan itkusi aiheen. Ja ihan ensimmäiseksi taivaan portilla saat kokea, että Herra itse kuivaa ne kyynelet, jotka vielä siinä vaiheessa kimaltelevat silmäripsissäsi (Ilm. 7:17).

Jeesus pysäytti paarit koskemalla niihin. Sitten hän kohdisti sanansa kuolleelle ja käski hänen nousta ylös. Ja niin nuorukaisen veri alkoi kiertää, aivot alkoivat toimia ja hän nousi istumaan. Sillä tavalla Jeesus todellakin poisti Nainin lesken itkun aiheen ja osoitti, ettei mikään ole hänelle mahdotonta. Ei sekään asia, mikä sinusta tällä hetkellä tuntuu täysin mahdottomalta.

Lapsesi kuuluu Jumalalle. Leskiäiti sai poikansa takaisin – suoraan Jeesuksen kädestä. Tämän jälkeen hän muisti aina, ettei lapsi ole hänen, vaan Jumalan. On hyvin todennäköistä, että äidin ja hänen aikuistuvan poikansa suhde muuttui tämän tapahtuman seurauksena. Siihen asti äiti oli jatkuvasti hätäillyt lapsensa puolesta ja koettanut varjella tätä vaaroilta. Henkiinheräämisen tapahduttua leski ymmärsi, että lapsi kuului Jumalalle, ja Jumala oli myös hänen elinpäivänsä laskenut. Ja aikanaan äiti oli valmis luovuttamaan poikansa miniälle riitelemättä hänen "omistusoikeudestaan".

Entä jos poika ei olisikaan kuollut...? Entä jos leskiäiti ei olisikaan joutunut kokemaan sitä hirvittävää tuskaa ja epätoivoa, joka sai hänet miltei kiroamaan Jumalan? Siinä tapauksessa hän ei olisi ehkä koskaan oppinut tuntemaan Jeesusta ja hänen rakkauttaan, vaan olisi pitänyt loppuun asti poikaansa epäjumalanaan. Suurimmasta kärsimyksestä tuli tämän äidin elämässä myös hänen suurin siunauksensa.

Niin sinunkin elämässäsi, lukijani. Ehkä olet joutunut uskossasi samanlaiseen kriisiin kuin Nainin leski. Ehkä sinäkin olet tavalla tai toisella menettänyt lapsesi. Tiedä silloin, että Jeesus tulee luoksesi, kuten hän tuli itkevän leskiäidin luo. Hän kiirehtii juoksujalkaa, kutsua odottamatta, lupaa kysymättä ihmisen luo, joka on uskonsa menettämäisillään. Jeesuksen apu ei tule koskaan liian myöhään – ei sinunkaan luoksesi. Hän antaa omakätisesti takaisin rakkaasi, viimeistään uudessa taivaassa ja uudessa maassa.

Sinä saat hänet takaisin. Hautajaisvieraat nimittivät Jeesusta suureksi profeetaksi. He ylistivät Jumalaa tajutessaan, että tämä oli tehnyt Jeesuksen kautta suuren ihmeen. Ihmiset muistivat Vanhan testamentin kertomukset Eliaasta ja Elisasta, jotka olivat molemmat aikanaan herättäneet henkiin perheen ainoan pojan. Muita kuolleiden herättämisiä ei koko Vanha testamentti sitten tunnekaan.

Jeesus tahtoi osoittaa ihmeensä kautta, että hän oli se sama Jumala, johon juutalaiset olivat jo vuosituhannet uskoneet. Toiseksi Jeesus tahtoi näyttää, mitä hän tulee viimeisenä päivänä tekemään – huutamaan jokaisen haudan edessä: "Minä sanon sinulle, nouse!" Sinä päivänä nousee kuolleista myös hän, jonka haudalla sinä, lukijani, olet paljon itkenyt.

Oletko koskaan ajatellut, että Jumalan Poika joutui kerran kokemaan saman kohtalon kuin Nainin lesken poika: ennenaikaisen kuoleman? Itse asiassa Isä-Jumala joutui kärsimään paljon kauheampaa tuskaa kuin Nainin leski: katselemaan vierestä, miten hänen ainoan Poikansa runneltu ruumis kannettiin paareilla haudan lepoon. Se sama ruumis, jota nyt tarjotaan sinulle ehtoollispöydässä juuri niiden syntiesi anteeksisaamiseksi, joihin olet isänä tai äitinä langennut.

(Tämä juttu on ilmestynyt aikaisemmin kristillisessä perhelehdessä.)


Edelliset