Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.
4. käsky: Kunnioita isääsi ja äitiäsi (18.1.2018)

Piiskan käyttö on maassamme lailla kielletty. En halua yllyttää ketään rikkomaan maan lakia, mutta haluan silti lainata neljännen käskyn selityksessäni Jumalan lakia: "Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan." Käsi sydämelle, lukijani: kummassa perheessä on helpompi elää: siinäkö jossa lapsi tottelee vanhempiaan – vaikkapa sitten pienen kivun pelossa – ja säästää sillä tavalla heidän hermojaan? Vai siinä, missä lapsi määrää, mitä tehdään, mitä syödään ja milloin nukutaan? Kumpi lapsi saa pitkällä tähtäimellä parempaa kohtelua osakseen: sekö joka ymmärtää pelätä tekojensa seurauksia vai se, joka ei niitä pelkää? Kummalla on enemmän kavereita? Kumman tulevaisuus näyttä valoisammalta?

Auktoriteetti – hyvä vai paha asia? Sana "auktoriteetti" on 60-luvun jälkeen muuttunut milteipä haukkumasanaksi. Nykyään ajatellaan yleisesti, että jokainen ihminen – myös 15-vuotias nuori – saa itse päättää, miten tahtoo elää. Vanhempia, opettajia ja poliisia ei tarvitse totella pelkästään heidän asemansa vuoksi.

Ennen vanhaan auktoriteetit olivatkin usein liian vahvoja. Silloin saattoi käydä kuten Saksassa sota-aikaan: ihmiset tekivät sokeasti sen, mitä ylempi taho määräsi – vaikkapa rikoksen ihmiskuntaa vastaan. Keskivertokansalainen ei kantanut itse vastuuta omista teoistaan.

Entä mitä tapahtuu yhteiskunnassa, koulussa tai kodissa, jossa auktoriteetti on liian heikko? Silloin jokainen tekee mitä lystää, toisista piittaamatta. Lapsi ei opi koskaan hillitsemään itseään. Käsitys oikeasta ja väärästä hämärtyy. Rangaistuksen kadotessa katoaa myös turvallisuus. Tuloksena on kaaos ja anarkia, jossa vahvempi voittaa ja heikompi kärsii.

Maailma on kova paikka. Jos vanhemmat eivät suostu lastensa auktoriteeteiksi, ottavat ikätoverit, jengi, satanistit, huumekauppiaat ja lahkot heidän paikkansa. Jos sinä et opeta lapsiasi tottelemaan, niin kyllä maailma opettaa, mutta se ei käsittele heitä silkkihansikkain.

Lopun aikana viimeinenkin kunnioitus auktoriteetteja kohtaan häviää maan päältä – kunnes sitten antikristus tulee ja korottaa itsensä Jumalan asemaan. Mutta sitä ennen tottelemattomuus ja kurittomuus lisääntyvät aina kaaokseen asti.

Sinun on tiedettävä, että viimeisinä päivinä koittavat vaikeat ajat. Silloin ihmiset ... ovat vanhemmilleen tottelemattomia. He ovat kiittämättömiä, jumalattomia, rakkaudettomia, leppymättömiä, panettelevia, väkivaltaisia ja raakoja... (2. Tim. 3:1-4).

Tietävätkö vanhempasi, että kunnioitat heitä? Nykyään vältetään neljännen käskyn julistamista, koska se loukkaa liian monia kuulijoita. Miten tätä käskyä pitäisi selittää insestin ja perheväkivallan uhreille? Tai heille, joiden lapsuuden vanhemman juopottelu tuhosi? Entä avioerolapsille, jotka joutuivat sukkuloimaan kahden uusioperheen ihmissuhdeviidakossa?

Mutta toisaalta: voiko sellainen ihminen olla tasapainossa itsensä kanssa, joka vihaa isäänsä tai äitiään? Kyllä psykologiakin osoittaa, että ihmisen kasvuprosessiin kuuluu olennaisena osana vanhempien hyväksyminen. On vaikea ottaa isän tai äidin rooli, jollei ole ensin itse päässyt sovintoon lapsuutensa ja perhetaustansa kanssa. Ja vanhemmille merkitsee uskomattoman paljon, että he tietävät lastensa kunnioittavan heitä edes jostain asiasta. Siksi neljäs käsky kuuluu erottamattomana osana jokaisen ihmisen käyttöohjeisiin.

Taivaallinen Isä. Rakas lukijani, jos sinä kuulut niihin ihmisiin, jotka eivät ole saaneet kylliksi rakkautta vanhemmiltaan, niin muista että Raamattu kutsuu Jumalaa Taivaalliseksi Isäksi. Ei sinun tarvitse ensin kokea maallisen isäsi rakkautta voidaksesi uskoa Jumalan isänrakkauteen. Jos asia olisi sillä tavalla, niin suurelle osalle ihmiskuntaa kristillinen usko olisi sula mahdottomuus.

Mutta onneksi asia on niin, että siinä Jeesuksessa, josta evankeliumit kertovat, saat kohdata täydellisen isänrakkauden. Se rakkaus voi parantaa ajan mittaan syvimpiäkin haavoja, joita omat vanhempasi tulivat tahallaan tai tahtomattaan sinun sydämeesi iskeneeksi.

(Tämä kirjoitus on ilmestynyt Länsi-Suomen herännäislehdessä vuonna 2015)Edelliset