Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.
Valitusvirret, osa 15: Herran voideltu vangitaan (6.10.2017)

19. Meidän vainoojamme olivat nopeammat kuin kotkat taivaalla. Vuorilla he ajoivat meitä takaa, väijyivät meitä erämaassa.
20. Hän, meidän elämänhenkemme, Herran voideltu, joutui vangiksi heidän kuoppiinsa, hän, josta me olimme sanoneet: hänen varjossaan me saamme elää pakanakansain seassa.
21. Iloitse ja riemuitse, tytär Edom, joka asut Uusin maassa! Mutta malja on tuleva sinunkin kohdallesi: sinä juovut ja paljastat itsesi.
22. Sinun syntivelkasi, tytär Siion, on loppunut: ei Herra ole enää siirtävä sinua pois. Sinun syntivelkasi, tytär Edom, hän on etsiskelevä, on paljastava sinun syntisi.
(Val. 4:19-22.)

Viimeinen Juudan kuningas oli ollut nimeltään Sidkia. Jeremia oli varoittanut häntä moneen kertaan hänen synneistään ja käskenyt hänen elää sovussa babylonialaisten kanssa. Sidkia ei ollut noudattanut Jeremian neuvoja. Piirityksen aikana Jeremia oli kehottanut yhä uudelleen Sidkiaa antautumaan, että kaupunki ja kansa voisivat pelastua. Kuningas ei ollut piitannut mitään hänen sanoistaan.

Kun muuri lopulta kaatui, pakeni kuningas upseereineen kaupungista yön pimeydessä. Babylonialaiset saivat hänet kiinni ja veivät vankeuteen sokaistuaan hänen silmänsä. Niin oli Juudan kuningaskunnan tarina lopussa. Koskaan sen jälkeen ei Daavidin valtaistuimella ole istunut hallitsijaa.

Paitsi yksi: Daavidin Poika, Herran Voideltu, joka hänkin joutui vangiksi pakanoiden käsiin. (Sana "Voideltu" on hepreaksi Messias ja kreikaksi "Kristus".) Ristillä riippuvan Jeesuksen pään päällä luki hänen oikea arvonimensä: Juutalaisten kuningas.

Saako Jeesus siis olla sinunkin kuninkaasi tänä päivänä?


Edelliset