Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.
Valitusvirret, osa 7: Esirukous nuorten puolesta (11.8.2017)

15. Sinulle paukuttavat kämmeniänsä kaikki ohikulkijat, he viheltävät ja nyökyttävät ilkkuen päätänsä tytär Jerusalemille: "Tämäkö on kaupunki, jota sanottiin kauneuden täydellisyydeksi, kaiken maan ihastukseksi?" (...)
16. Suu ammollaan sinua vastaan ovat kaikki sinun vihamiehesi. He viheltävät, kiristelevät hampaitaan ja sanovat: "Me olemme sen hävittäneet. Tämä on juuri se päivä, jota olemme toivoneet; se on meille tullut, olemme sen nähneet." (...)
18. Sinä, tytär Siionin muuri, anna kyyneltesi virtana vuotaa yötä päivää! Älä suo itsellesi lepoa, älköön silmäteräsi ummistuko.
19. Nouse, kohota valitushuuto yöllä, kun alkavat yövartiot. Anna sydämesi vuotaa kuin vesi Herran kasvojen edessä. Kohota kätesi häntä kohden pienten lastesi elämän puolesta, kun ne nääntyvät nälkään kaikkien katujen kulmissa.
20. Katso, Herra, ja tarkkaa, ketä olet antanut tämän kohdata: pitäisikö vaimojen syödä oma hedelmänsä, vaalimansa pienet lapset; pitäisikö Herran pyhäkössä tapettaman papit ja profeetat?
21. Maassa, kaduilla, makaa nuorta ja vanhaa; minun neitsyeni ja nuorukaiseni ovat kaatuneet miekkaan. Sinä olet surmannut vihasi päivänä, olet teurastanut säälimättä.
22. Sinä kutsuit kuin juhlapäivän viettoon minun peljättäjäni joka taholta; eikä jäänyt Herran vihan päivänä pelastunutta, ei pakoonpäässyttä. Jotka minä olin vaalinut ja isoiksi saanut, ne minun vihamieheni lopetti.
(Val. 2:15-22)

Jeremia muistelee kaikkea sitä, mitä lapsille tapahtui piirityksen kestäessä: he kuolivat nälkään ja vihollisen miekkaan. Ihmiset muuttuivat nälän vaikutuksesta eläimiksi, jopa omia lapsiaan kohtaan. Myös vanhukset kuolivat kaduille lasten viereen.

Jeremia kehottaa lukijoitaan esirukoukseen lasten ja nuorten elämän puolesta. Tämä kehotus on osoitettu myös sinulle ja minulle. Maamme nuoriso sortuu yhä suuremmassa määrin päihteiden, irtoseksin ja pelien orjuuteen ja netin pornosivuille. Ne ovat yhtä voimakas vihollinen kuin Babylonian armeija aikoinaan. Eikö heidänkin tähtensä pitäisi huutaa voi-huutoja, eikö heidänkin puolestaan pitäisi rukoilla, ettei heille kävisi kuten piiritetyn Jerusalemin nuorille kävi?

Jeesus on tuntenut omissa nahoissaan, miltä vihollisen valtaan joutuneista nuorista tuntuu. Jakeet 15-16 vievät meidät taas ristin juurelle, jossa ohikulkijat pilkkaavat hänen kärsimyksiään. Kun Valitusvirret puhuvat tytär Siionin kohtalosta, ne puhuvat aina myös Jeesuksen kohtalosta oman kansansa sijaisena. Sinunkin sijaisenasi.


Edelliset