Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.
Valitusvirret, osa 5: Onko rakkauden Jumala myös tuhoava Jumala? (25.7.2017)

1. Kuinka onkaan Herra vihassaan pilvillä peittänyt tytär Siionin! Hän heitti taivaasta maahan Israelin kunnian eikä muistanut jalkainsa astinlautaa vihansa päivänä.
2. Herra on hävittänyt säälimättä kaikki Jaakobin majat, on hajottanut vihastuksissaan tytär Juudan linnoitukset, pannut ne maan tasalle. Hän on häväissyt valtakunnan ja sen ruhtinaat.
3. Hän on vihan hehkussa hakannut poikki Israelin sarven kokonansa. Hän veti oikean kätensä takaisin vihamiehen edestä ja poltti Jaakobia kuin liekitsevä tuli, joka kuluttaa kaiken yltympäri.
4. Hän jännitti jousensa kuin vihamies, seisoi oikea käsi koholla kuin vihollinen ja tappoi kaiken, mihin silmä oli ihastunut. Tytär Siionin majaan hän vuodatti kiivautensa kuin tulen.
5. Herra on ollut niin kuin vihamies, on hävittänyt Israelin: hän hävitti kaikki sen palatsit, turmeli sen linnoitukset ja antoi tytär Juudalle paljon valitusta ja vaikerrusta.
6. Hän särki aitauksensa niin kuin puutarhan aidan, hävitti juhlanviettopaikkansa. Herra on saattanut unhotuksiin Siionissa juhla-ajat ja sapatit ja on kiivaassa suuttumuksessaan pitänyt halpana kuninkaat ja papit.
7. Herra on hyljännyt alttarinsa, syössyt häväistykseen pyhäkkönsä, luovuttanut vihamiehen käteen palatsiensa muurit. He nostivat huudon Herran huoneessa, huudon kuin juhlapäivänä.
(Val. 2:1-7)

Kuka tekstimme kuvaamassa tilanteessa oikein toimii? Kuka tuhoaa, kuka hehkuu vihasta, kuka jännittää jousensa, kuka tappaa, kuka polttaa Jerusalemin? Eikö se olekin Herra itse! Jeremia ei tee onnettomuutta vihollisen tai Saatanan syyksi. Hän näkee, että hävityksen takana on Jumalan tahto ja Jumalan käsi.

Tällainen Jumala-kuva on on hyvin vieras keskivertosuomalaiselle. Meidän aikamme ei tahdo uskoa rankaisevaan Jumalaan, vaan mieluummin kilttiin pappaan pilven reunalla. Sellainen pappajumala ei vaadi meiltä mitään eikä aseta meitä vastuuseen teoistamme. Raamatun Jumala on kuitenkin pyhä, eikä jätä yhtään ainoata syntiä rankaisematta.

Mutta kaikki, mitä tässä sanotaan Jumalan vihasta Juudaa kohtaan, voitaisiin yhtä hyvin sanoa Jumalan vihasta Jeesusta kohtaan – siitä vihasta, jonka sinun syntisi hänen päälleen vetivät. Nyt Jeesuksen risti seisoo kuin ukkosenjohdatin suojaamassa sinua Jumalan vihalta.


Edelliset