Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Testaa jumalasuhteesi (10.9.2016)

Ensimmäinen käsky kuuluu näin: "Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Älä pidä muita jumalia minun rinnallani." Jumala on Jumala, joka vaatii uskoa vain itseensä. Muita jumalia ei saa olla. Ensimmäiseen käskyyn sisältyy myös uhkaus: Herra kostaa epäjumalanpalveluksen kolmanteen ja neljänteen polveen asti.

Harhaoppi luo aina omat epäjumalansa. Antinomismi eli lain hylkääminen tekee kiltin, hampaattoman sedän pilven reunalle. Legalismi eli lakihenkisyys tekee fariseusten niuhottavan jumalan. Liberaaliteologia korottaa ihmisen järjen epäjumalaksi. Karismaattisella liikkeellä on vaara tehdä kokemuksesta jumalansa.

Epäjumalanpalvelus ei tuo ihmissydämeen rauhaa, vaan ahdistusta ja pelkoa. Ihminen näet aavistaa, ettei hänen epäjumalansa voi auttaa häntä todellisessa hädässä, ei myöskään kuoleman edessä. Mutta että se toisi mukanaan jopa Jumalan kirouksen kokonaiselle kansakunnalle ja tuleville polville, sitä tulee harvempi ajatelleeksi.

Seuraavat testit osoittavat, mikä on sinun jumalasi.

1) Aarretesti. Missä on sinun aarteesi, siellä on sinun sydämesi, sanoi Jeesus. Mietipä, missä ajatuksesi askartelevat eniten päivän mittaan ja vielä yön synkkinä hetkinäkin?

2) Ajankäytön testi. Sen verran kuin sinulla on aikaa armonvälineille, juuri sen verran sinulla on aikaa myös Jeesukselle. Jollet ehdi lukea Raamattua ja rukoilla edes puolta tuntia päivässä, ei Jeesus ole sinulle tärkeä henkilö. Jollet tarvitse jumalanpalvelusta ja ehtoollista viikoittain, et tarvitse Jeesustakaan viikoittain.

3) Rahankäytön testi. Annatko omastasi Jumalan valtakunnan työhön ja köyhien auttamiseen? Jollet anna kuin muutaman kolikon joskus, osoitat palvelevasi Mammonaa enemmän kuin Jumalaa.

4) Luottamustesti. Uskotko järkkymättä Jumalan hyvyyteen silloinkin, kun onnettomuus sinua uhkaa tai kohtaa. Odotatko apua häneltä, käännytkö hädässäsi hänen puoleensa? Uskotko, että Herra kyllä avaa tien eteesi missä tilanteessa hyvänsä.

5) Mainetesti. Mietipä tilannetta, jossa Jumalan sana ja yleinen mielipide ovat ristiriidassa. Kumpaa pelkäät silloin enemmän: ihmisten valtaa, voimaa ja kunniaa vai Jumalan valtaa, voimaa ja kunniaa?

6) Kiusaustesti. Mitä teet, kun tarpeesi ovat tyydyttämättä, ja kiusaaja tarjoaa sinulle jotain kepulikonstia niiden tyydyttämiseksi? Mitä teet, kun hän lupaa sinulle menestystä urallasi - yhden kumarruksen hinnalla? Mitä teet, kun Kiusaaja tarjoaa sinulle sellaista nautintoa tai onnea, jonka Jumalan sana sinulta kieltää?

Jeesus läpäisi suvereenisti kaikki nämä tekstit. Silti hänet tuomittiin kuolemaan ensimmäisen käskyn rikkojana. Hän sanoi pidättäjilleen: Jos te minua etsitte, niin antakaa näiden mennä. (Joh. 18:8.) Sillä tavalla Vapahtaja asettui meidän epäjumalanpalvelijoiden sijaiseksi ja otti kantaakseen meidän rangaistuksemme. Mutta vielä ristilläkin hän uskoi henkensä sen Jumalan käsiin, joka oli hänet meidän syntiemme tähden hylännyt.

Tällaista rakkautta et voi löytää keneltäkään muulta kuin Jeesukselta. Epäjumalasi pettävät sinut aina. Eikö siis tänään ole jo aika luopua epäjumalastasi ja valita Jeesus. Sitä päätöstä sinä et tule sitä koskaan katumaan.

(Raamattuluento 1990-luvulla)


Edelliset