Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Voiko Raamattuun luottaa 2 (26.7.2016)

Uskomattomia juttuja? Mikään muu uskonnollinen teos maailmassa ei ole yhtä yhtenäinen kuin Raamattu. Se on maailmanhistorian Suurin Kertomus, jossa on alku ja loppu, ja niiden välillä johdonmukaisesti etenevä juoni. Tämä on sitäkin ihmeellisempää, koska Raamattu sisältää eri ihmisten tekstejä 1500 vuoden ajalta. Raamatun pää-kirjailija ei kuitenkaan ole vaihtunut: hän on Pyhä Henki, joka on antanut "haamukirjoittajille" eli profeetoille ja apostoleille heidän sanomansa.

Raamatusta löytyy paljon myös "uskomattomia juttuja": Joona meripedon vatsassa, Danielin ystävät tulisessa pätsissä, Jeesus kävelemässä veden päällä, puhumattakaan nyt neitseestäsyntymisestä ja ylösnousemisesta. Eihän moderni ihminen voi uskoa tällaisiin legendoihin - tai niin liberaaliteologia ainakin väittää.

Mutta ajatellaanpa asiaa tältä kannalta: jokainen solu on itsessään suuri ihme. Kun sitä pilkotaan yhä pienempiin osasiin, niistä löytyy aina uusi monimutkainen systeemi. Sama pätee hiukkasfysiikkaan, tähtitieteeseen jne. Maailmankaikkeus on uskomattoman hyvin suunniteltu kokonaisuus, jonka kaikki pienet ja suuret palaset loksahtavat yhteen. Jos Jumala on NÄIN VIISAS, niin eikö hän sitten pystyisi kävelemään veden päällä? Eikö hän voisi pitää miestä hengissä suuren kalan vatsassa muutamaa päivää? Olisiko hänelle mahdotonta syntyä tähän maailmaan neitseestä ja nousta ylös kuolleista?

Ja jos Jumala voi kaiken, niin kaipa hän on osannut suunnitella sellaisen "kännykän", joka pystyy välittämään hänen puheensa ihmiskunnalle ilman että puhe vääristyy tai häipyy välillä kuulumattomiin. Ja jos hän kerran päätti puhua meille Kirjan muodossa, niin varmastikin hän piti huolen siitä, etteivät kirjoittajat, kokoajat ja kopioijat sitä turmelisi. Eihän tämä nyt voi olla mahdoton tehtävä maailmankaikkeuden Luojalle!

Raamattu ja Jeesus. Raamatun päähenkilö ja Suuri Sankari on nimeltään Jeesus Kristus. Vanha testamentti ennustaa hänen tulonsa ja Uusi kertoo, mitä tapahtui, kun hän lopulta tuli. Kaikki nämä kirjoitukset muodostavat yhdessä Jeesuksen muotokuvan. Jos karsimme niistä jotain pois, typistämme samalla Jeesuksen kuvaa.

Totta kyllä, Raamatussa on runsaasti "ristiriitoja". Montako sokeaa istui Jerikon tien varrella? Mikä pääsiäisjuhlan päivä oli menossa, kun Jeesus kuoli? Miten voidaan sovittaa yhteen Aikakirjojen ja Kuningasten kirjojen eroavaisuudet? Monien mielestä juuri nämä "ristiriidat" todistavat, ettei Raamattu voi olla (ainakaan kokonaan) totta. Mutta jos vain jotkut kohdat Raamatussa ovat Jumalan sanaa, niin kuka pystyy paljastamaan sinulle, mihin jakeeseen uskallat tarttua kuoleman edessä?

Itse kamppailin näiden kysymysten parissa teologiaa opiskellessani. Lopulta löytyi raamattukäsitys, jonka kanssa voin elää ja kuolla. Avaimen antoi Johanneksen evankeliumin alku: Sana tuli lihaksi. Raamattu ja Jeesus ovat oikeastaan sama asia. Kuten Jeesuksella on kaksi luontoa, niin on Raamatullakin. Jeesus on Jumala, mutta kuinka moni aikalainen sen tajusi katsellessaan galilealaista rakentajaa? Useimmat loukkaantuivat häneen, koska hänessä oli liikaa "ristiriitoja". Vain ne uskoivat, joilla oli käyttöä syntien anteeksiantamukselle.

Samaa pätee Raamattuun. Silläkin on jumalallinen luontonsa, koska se on Jumalan sanaa. Samaten sillä on inhimillinen luontonsa; onhan se myös ihmisen sanaa. Ajattelen niin, ettei Jumala halunnutkaan antaa meille ristiriidatonta kirjaa, jota jokaisen rationalistin olisi helppo ymmärtää. Ei, "ristiriitojen" oli määrä päätyä Raamatun lehdille. Mutta kuten Jeesuksesta ei voitu ottaa yhtään sormea ja sanoa, että tämä nyt on vain hänen inhimillistä luontoaan, niin ei Raamatustakaan saa ottaa yhtään lausetta ja väittää, että se on vain ihmissanaa. Ei, jokainen Raamatun sana on Jumalan Sanaa, kostopsalmeineen kaikkineen. "Ristiriitoja" ja loukkauksen aiheita kyllä löytyy, mutta ne ovat Pyhän Hengen sinne asettamia, ja tulee päivä, jolloin ne kaikki meille selviävät.

Jeesus itse luotti sataprosenttisesti aikansa Raamattuun ja vakuutti, ettei se voi raueta tyhjiin. Hän uskoi Joonaan ja Danieliin ihan oikeasti eikä vain satukirjan henkilöinä. Omista puheistaan Jeesus sanoi, etteivät ne katoa edes taivaan ja maan kadotessa. Ja apostolien takaajaksi hän ryhtyi julistaessaan: "Joka kuulee teitä, se kuulee minua." Paavalin kirjeet ovat Jumalan sanaa silloinkin, kun ne puhuvat homoseksuaalisuudesta tai naisen tehtävistä seurakunnassa.

Entä sinä? Ystäväni, tahtoisin antaa sinulle kaksi neuvoa: pidä kiinni jokaisesta Raamatun sanasta. Älä luovu niistä yhdestäkään synnin houkutusten tai kirkollisen painostuksen alla. Jos luovut yhdestä sanasta, saatat luopua toisestakin. Saul läksi sille tielle ja joutui kuulemaan Samuelin suusta kauheat sanat: "Koska olet hylännyt Herran sanan, on Herra hylännyt sinut" (1. Sam. 15:23).

Mutta ei riitä, että pidät Raamattua totena vain teoriassa. Sinun pitää myös tarttua siihen käytännössä. Lue ja tutki Jumalan sanaa joka päivä, käy raamattupiirissä ja osallistu jumalanpalveluksiin, joissa oikein jaetaan totuuden sanaa. Silloin Pyhän kirjan valo pitää sinut sillä tiellä, joka lopulta vie perille taivaaseen.


Edelliset