Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Voiko Raamattuun luottaa 1 (18.7.2016)

Meidän aikamme ei vain revi Raamattua vaan suorastaan työntää sen paperisilppuriin. Vähän väliä ilmestyy jokin kirja, elokuva tai lehtijuttu, joka kiistää Raamatun sanoman tai suhtautuu siihen pilkallisesti. Raamattuun uskovia ihmisiä nimitellään fundamentalisteiksi ja heitä (meitä) pidetään potentiaalisina terroristeina. Teologisessa tiedekunnassa Raamatusta tehdään selvää jälkeä. Sitten kirkolla onkin ongelma: sillä ei ole enää mitään sanomista. Katastrofin iskettyä piispoilla ei ole yhtään ainoaa Jumalan sanaa jaettavana television ääressä istuvalle kansakunnalle. Ylen hartauksissa on sisältöä niin vähän, että jopa Helsingin Sanomien kolumnisti repäisee vaatteensa ja alkaa kaivata vanhanaikaista ytyä.

Lähtökohdat. Mistä me voimme tietää, onko Raamattu Jumalan sanaa? Vaihtoehtoja on kolme: 1) Ei ole olemassa mitään Jumalaa. Silloin Raamattu on tuulesta temmattu kirja. 2) On olemassa Jumala, mutta hän ei ole puhunut. Silloin Raamattu on ihmisten pohdintaa siitä, millainen tuo tuntematon jumala ehkä saattaisi olla. 3) On olemassa Jumala, joka on puhunut. Silloin ihmiset voivat tuntea hänet, koska hän on ilmoittanut heille itsensä.

Mikä näistä vaihtoehdoista sitten on se kaikkien tieteellisin? Filosofia vastaa: ei mikään. Liberaaliteologia vastaa: kakkosvaihtoehto. Kristitty vastaa: Minä tiedän, että Jumala on puhunut, koska olen kuullut hänen äänensä lukemattomia kertoja Raamatun sanassa. Minä tiedän, että Raamattu on totta, koska sellaista kirjaa ei kukaan olisi pystynyt omasta päästään keksimään. Minä luotan Raamattuun, koska sen päähenkilö on paras ystäväni!

"Tieteellisesti" me emme pysty osoittamaan kolmosvaihtoehtoa todeksi, mutta siihen eivät pysty kahden muunkaan vaihtoehdon kannattajat. Jokaisen tieteenalan ja ideologian on uskottava omat lähtökohtansa, ja tämä pätee myös fysiikkaan ja matematiikkaan. Me kristinuskovaiset emme ole sen uskovaisempia kuin muutkaan, sillä kaikki tämän telluksen tallaajat joutuvat elämään uskon varassa. Itse asiassa edes ihmisen olemassaoloa ei voida todistaa tieteellisesti.

Jos siis joku teologian professori tulee väittämään sinulle, että Raamattu on rosoinen kirja, josta kuuluu vain ihmisen ääni, niin voit vastata hänelle: "Todistakaapa, herra professori, minulle tieteellisesti, ettei Raamattu ole Jumalan Sanaa." Siihen hän ei kykene, sillä hänkin elää todistamattoman uskon varassa - sen uskon että Raamattu on vain ihmisen sanaa.

Oma tunnustukseni. Sitten seuraa tunnustus: minä tiedän, että Raamattu on totta. Tiedän sen niin varmasti, että olisin valmis pistämään pääni pantiksi - ja moni kristitty on sen tehnytkin, kirjaimellisesti. Luotan Raamattuun, koska olen kokenut sen voiman elämässäni, etenkin kärsimysten ja omantunnontuskien keskellä. Voin sanoa suoraan, etten olisi selvinnyt yli kuuden vuosikymmenen suruista ja syyllisyydestä ilman Jumalan sanaa.

Olen lukenut Raamatun läpi lukuisia kertoja, eikä se koskaan lakkaa minua kiehtomasta. Aamu aamulta avaan tuon vanhan kirjan ja löydän sen tutuista teksteistä uusia näkökulmia, uutta lohdutusta ja toivoa. Raamatun henkilöhistoriat kiinnostavat minua sanomattomasti, koska ne puhuvat myös minusta itsestäni.

Sitä paitsi olen nähnyt lähetyskentillä, miten Jumalan sana muuttaa ihmisten elämää. Juopot lopettavat juomisen, varkaat varastelun, toivottomat saavat toivon, moraalittomat moraalin, ajelehtijat saavat elämäänsä tarkoituksen ja päämäärän, rauhattomat saavat omantunnon rauhan, kuoleman ja henkien pelon täytyy väistyä. Mihin mikään muu uskonto tai ideologia ei ole pystynyt, siihen pystyy Raamattu. Kuinka siis voisin kieltää sen voiman?

Raamattu on lakia, joka on opettanut minulle, miten minun pitäisi elää. Se on myös evankeliumia, joka julistaa syntini anteeksi, vaikken olekaan elänyt Jumalan tahdon mukaan. Kuinka siis voisin kieltää sen armon?

(Jatkuu ensi viikolla.)


Edelliset