Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Kylväjä kylvää Sanan (11.7.2016)

(Ilmestynyt aikaisemmin lähetyslehdessä.)

Muistan, kun nuorena kuulin joskus siteerattavan tätä Vanhan testamentin lausetta: "Ihmiset hoippuvat merestä mereen, pohjoisesta itään; he samoavat etsien Herran sanaa, mutta eivät löydä." (Aam. 8:12.) Ihmettelin silloin, miten Suomesta voitaisiin koskaan hävittää kaikki Raamatut, virsikirjat ja katekismukset, niin ettei ainuttakaan niistä jäisi jäljelle.

Nyt luulen tajuavani, mitä tuo Aamoksen varoitus tarkoittaa. Ei se tarkoitakaan sitä, että kirjat häviäisivät hyllystä, vaan että oikea Jumalan sana häviää ihmisten korvista ja sydämestä. Tätä asiaa selittää meille Kylväjä-vertaus, joka on Jeesuksen ensimmäinen vertaus ja hänen ohjelmanjulistuksensa.

Julkisen toimintansa alussa Jeesus ilmaisi aikovansa satsata nimenomaan Sanan kylvämiseen. Hän ei sanonut: Siemen, jota kylvän, on Jumalan sana, mutta myös ihmeet ja merkit. Ei, siemen oli silloin ja on nytkin yksi ainoa asia: Raamatun sana. Se ja vain se saa aikaan ihmisten pelastuksen. Sen ja vain sen avulla tapahtuu myös kaikki kristillinen kasvu.

Paholainen tuntee Jumalan sanan voiman ja tahtoo tehdä sen tyhjäksi. Hänellä on kolme tehokasta keinoa, joihin hän turvautuu myös sinun kohdallasi, joka tätä luet. Ensimmäinen keino on lähettää taivaan linnut nokkimaan suihinsa kylvetty sana. Toisin sanoen: kun luet tai kuulet Raamatun sanaa, niin sinut pitää vähintäänkin tehdä uniseksi. Tai sinut pitää houkutella ajattelemaan jotain muuta. Parasta on, jos sinut saadaan epäilemään Raamatun totuusarvoa. Tässä kohden tulevat liberaaliteologit apuun. Hehän selittävät, ettei Raamattua pidä ottaa kirjaimellisesti. Ei se tarkoitakaan sitä, mitä se sanoo. Tärkeintä ei ole laki, vaan rakkaus.

Toiseksi Saatana paahtaa itänyttä siementä auringon poltteella saadakseen sen kuivamaan. Toisin sanoen hän käyttää hyväkseen vainoa. Sinulle nauretaan ja sinua pilkataan, jos uskot Raamattuun. Lähellä saattaa olla aika, jolloin Raamatun sanasta kiinni pitävä kristitty menettää täällä Suomessakin työpaikkansa ja jopa vapautensa. Siinä vaiheessa ne luovuttavat, joiden mielestä kristinuskon piti olla pääsääntöisesti iloinen asia.

Ja kolmanneksi paholainen toimii rikkaruohojen eli "elämän huolien, nautinnon ja rikkauksien" kautta (Lk. 8:14). Sinulla on niin paljon huolia, ettet ehdi lukea Raamattua, käydä kirkossa ja raamattupiirissä. Tai jos ei ole huolia, niin sitten on huvituksia, jotka vievät kaiken aikasi. Tai vaihtoehtoisesti sen vie rahan haaliminen.

Monen ihmisen elämässä tapahtuu sitten se, mihin paholainen oli koko ajan pyrkinytkin: kotona, koulussa ja seurakunnassa kylvetty Sana häviää heidän sydämestään. Heillä ei ole mitään käyttöä Jeesukselle. Sana ja Jeesus ovat näet sama asia (Joh. 1:1). Joka luopuu yhdestä, se luopuu toisestakin.

Ethän sinä, ystäväni, suostu paholaisen juoniin? Ethän hylkää Raamatun sanaa ja samalla Jeesusta ja iankaikkista elämää?


Edelliset