Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Mietelmiä ja elämänohjeita/Saarnaaja 10 (13.4.2016)

1. Myrkkykärpäset saavat haisemaan ja käymään voiteentekijän voiteen. Pieni tyhmyys painaa enemmän kuin viisaus ja kunnia. 2. Viisaan sydän vetää oikealle, tyhmän vasemmalle. 3. Tietä käydessäkin puuttuu tyhmältä mieltä: jokaiselle hän ilmaisee olevansa tyhmä. 4. Jos hallitsijassa nousee viha sinua kohtaan, niin älä jätä paikkaasi; sillä sävyisyys pidättää suurista synneistä. 5. On onnettomuus se, minkä olen nähnyt auringon alla, vallanpitäjästä lähtenyt erehdys: 6. tyhmyys asetetaan arvon korkeuksiin, ja rikkaat saavat istua alhaalla. 7. Minä olen nähnyt palvelijat hevosten selässä ja ruhtinaat kävelemässä kuin palvelijat maassa. 8. Joka kuopan kaivaa, se siihen putoaa; joka muuria purkaa, sitä puree käärme. 9. Joka kiviä louhii, se niihin loukkaantuu; joka puita halkoo, se joutuu siinä vaaraan. 10. Jos rauta on tylsynyt eikä teränsuuta tahkota, täytyy ponnistaa voimia; mutta hyödyllinen kuntoonpano on viisautta. 11. Jos käärme puree silloin, kun sitä ei ole lumottu, ei lumoojalla ole hyötyä taidostaan.

12. Sanat viisaan suusta saavat suosiota, mutta tyhmän nielevät hänen omat huulensa. 13. Hänen suunsa sanain alku on tyhmyyttä, ja hänen puheensa loppu pahaa mielettömyyttä. 14. Tyhmä puhuu paljon; mutta ihminen ei tiedä, mitä tuleva on. Ja kuka ilmaisee hänelle, mitä hänen jälkeensä tulee? 15. Oma vaivannäkö väsyttää tyhmän, joka ei osaa kaupunkiinkaan kulkea.

16. Voi sinua, maa, jolla on kuninkaana poikanen ja jonka ruhtinaat jo aamulla aterioita pitävät! 17. Onnellinen sinä, maa, jolla on jalosukuinen kuningas ja jonka ruhtinaat pitävät aterioita oikeaan aikaan, miehekkäästi eikä juopotellen! 18. Missä laiskuus on, siinä vuoliaiset vaipuvat; ja missä kädet velttoina riippuvat, tippuu huoneeseen vettä. 19. Hauskuudeksi ateria laitetaan, ja viini ilahduttaa elämän; mutta raha kaiken hankkii. 20. Älä ajatuksissasikaan kiroile kuningasta, äläkä makuukammiossasikaan kiroile rikasta, sillä taivaan linnut kuljettavat sinun äänesi ja siivelliset ilmaisevat sinun sanasi.

Tässä luvussa Saarnaaja käsittelee ennen kaikkea viisauden ja tyhmyyden teemaa sekä hallitsijan ja alamaisen suhdetta. Luku 10 muistuttaa monella tavoin Sananlaskujen kirjaa Raamatussa. Saarnaajan lähtökohta eroaa kuitenkin täydellisesti Sananlaskujen kirjoittajan lähtökohdasta, joka kuuluu näin: "Herran pelko on viisauden alku" (Snl. 1:7, 9:10).

Viisaus ja tyhmyys. Tyhmyys tulee näkyviin ennen kaikkea ihmisen puheissa (3, 12, 14). Valitettavasti pieni tyhmyys saa usein aikaan enemmän pahaa kuin suuri viisaus hyvää (1). Tyhmyys ei kuitenkaan saa aina palkkaansa; joskus sitä arvostetaan enemmän kuin viisautta (6). Sitähän historia ja päivän politiikka ovat täynnä.

Jeesus ei asettanut vastakkain viisaita ja tyhmiä, vaan viisaat ja lapsenmieliset, joista jälkimmäiset olivat Jumalan mielen mukaisia (Matt. 11:25-26). Lapsenmielinen on se, joka suostuu ottamaan pelastuksen vastaan lahjana kuten sylilapsi eikä voi itse tehdä mitään asiaa auttaakseen. Lapsi uskoo oikein, siksi hän on oikea viisas.

Hallitsija ja alamainen. Alamaisen on oltava sävyisä hallitsijan suuttuessa (4). Kuningasta ei saa kiroilla ajatuksissaankaan (20). Toisaalta taas Saarnaaja on huomannut, että on olemassa myös kelvottomia vallanpitäjiä, joiden tärkein tehtävä on syöpöttely ja juopottelu (16-17). Niin oli silloin ja niin on vielä nytkin.

Jeesus oli hyvän kuninkaan perikuva, vaikka "kävelikin maassa kuin palvelijat" (7). Tyhmyyttä arvostettiin suuresti hänenkin aikanaan, ja siksi hän - kuningasten kuningas - joutui nokkimisjärjestyksen häntäpäähän (6).

Jeesus neuvoi seuraajiaankin etsimään vähäarvoisimpia istumapaikkoja ja olemaan kaikkien orjia. "Sillä ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi monen edestä." (Luuk. 14:7-11; Mark. 10:42-45.)


Edelliset