Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Kaikkea voi tapahtua kaikille/Saarnaaja 9:1-10 (31.3.2016)

1. Niin minä painoin mieleeni kaiken tämän ja pyrin saamaan kaikkea tätä selville, kuinka näet vanhurskaat ja viisaat ja heidän tekonsa ovat Jumalan kädessä. Ei rakkauskaan eikä viha ole ihmisen tiedettävissä; kaikkea voi hänellä olla edessä. 2. Kaikkea voi tapahtua kaikille. Sama kohtalo on vanhurskaalla ja jumalattomalla, hyvällä, puhtaalla ja saastaisella, uhraajalla ja uhraamattomalla; hyvän käy niin kuin syntisenkin, vannojan niin kuin valaa pelkäävänkin.

3. Se on onnettomuus kaikessa, mitä tapahtuu auringon alla, että kaikilla on sama kohtalo, ja myös se, että ihmislasten sydän on täynnä pahaa ja että mielettömyys on heillä sydämessä heidän elinaikansa; ja sen jälkeen - vainajien tykö! 4. Onhan sillä, jonka vielä on suotu olla kaikkien eläväin seurassa, toivoa. Sillä elävä koira on parempi kuin kuollut leijona. 5. Sillä elävät tietävät, että heidän on kuoltava, mutta kuolleet eivät tiedä mitään, eikä heillä ole paikkaa, vaan heidän muistonsa on unhotettu. 6. Myös heidän rakkautensa, vihansa ja intohimonsa on jo aikoja mennyt, eikä heillä ole milloinkaan enää osaa missään, mitä tapahtuu auringon alla.

7. Tule siis, syö leipäsi ilolla ja juo viinisi hyvillä mielin, sillä jo aikaa on Jumala hyväksynyt nuo tekosi. 8. Vaatteesi olkoot aina valkeat, ja öljy älköön puuttuko päästäsi. 9. Nauti elämää vaimon kanssa, jota rakastat, kaikkina turhan elämäsi päivinä, jotka Jumala on sinulle antanut auringon alla - kaikkina turhina päivinäsi, sillä se on sinun osasi elämässä ja vaivannäössäsi, jolla vaivaat itseäsi auringon alla. 10. Tee kaikki, mitä voimallasi tehdyksi saat, sillä ei ole tekoa, ei ajatusta, ei tietoa eikä viisautta tuonelassa, jonne olet menevä.

Saarnaajassa on se hyvä puoli, että hän on loppuun asti rehellinen, mikä ei ole kovin yleistä tässä matoisessa maailmassa. Saarnaaja ei usko ihmisen muuttumiseen, eikä ole syytäkään. Ihmislasten sydän kun on täynnä pahaa, ja mielettömyys on heillä sydämessä heidän elinaikansa (3). Kaikkea voi tapahtua kaikille, etenkin rakkauden ja vihan ollessa kysymyksessä (1). Tässä suhteessa eivät uskovaiset ole mikään poikkeus, sen näkee kuka tahansa katselemalla ympärilleen.

Esimerkki Daavidin elämästä. Koska Saarnaaja on Daavidin poika (monennessako polvessa, sitä emme tiedä), on hän varmasti mietiskellyt myös esi-isänsä elämänkaarta. Hän ei tässä mainitse Daavidia, mutta tämän lankeemus on Raamatun kouluesimerkki siitä, että kaikkea voi todella tapahtua kaikille. Daavid oli viisikymppiseksi asti niin hurskas, että hänen omatuntonsa syytti häntä jopa Saulin viitanliepeen leikkaamisesta. Ja kuitenkin se sama omatunto vaikeni, kun Daavid teki aviorikoksen ja murhan.

Jumala on hyväksynyt tekosi. Koska ihmisen hulluus ei parane ja koska vainajien luona ei ole odotettavissa muuta kuin suuri tyhjyys, on tästä elämästä otettava irti kaikki, mitä siitä voi irti saada. Näin Saarnaaja taas palaa mieliteemaansa: syö ja juo hyvillä mielin, sillä jo aikaa on Jumala hyväksynyt nuo tekosi (17). Mistä hän sen tietää?

Jeesus söi ja joi syntisten kanssa, niin että se herätti suorastaan pahennusta, ja Jumala todella hyväksyi hänen tekonsa. Muta hänen osansa tässä elämässä ei suinkaan ollut nautinto, vaan kärsimys (vrt. 9). Meidän vihamme, rakkautemme ja mieletön sydämemme olivat hänen kärsimyksensä aiheuttajat.


Edelliset