Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Ihminen ei voi käsittää/Saarnaaja 8 (23.3.2016)

1. Kuka on viisaan vertainen, ja kuka taitaa selittää asian? Ihmisen viisaus kirkastaa hänen kasvonsa, ja hänen kasvojensa kovuus muuttuu. 2. Minä sanon: Ota vaari kuninkaan käskystä, varsinkin Jumalan kautta vannotun valan tähden. 3. Älä ole kerkeä luopumaan hänestä, äläkä asetu pahan asian puolelle, sillä hän tekee, mitä vain tahtoo. 4. Sillä kuninkaan sana on voimallinen, ja kuka voi sanoa hänelle: Mitäs teet? 5. Joka käskyn pitää, ei tiedä pahasta asiasta; ja viisaan sydän tietää ajan ja tuomion.

6. Sillä itse kullakin asialla on aikansa ja tuomionsa; ihmistä näet painaa raskaasti hänen pahuutensa. 7. Hän ei tiedä, mitä tuleva on; sillä kuka ilmaisee hänelle, miten se on tuleva? 8. Ei ole ihminen tuulen valtias, niin että hän voisi sulkea tuulen, ei hallitse kukaan kuoleman päivää, ei ole pääsyä sodasta, eikä jumalattomuus pelasta harjoittajaansa.

9. Kaiken tämän minä tulin näkemään, kun käänsin sydämeni tarkkaamaan kaikkea, mitä auringon alla tapahtuu aikana, jolloin ihminen vallitsee toista ihmistä hänen onnettomuudekseen. 10. Sitten minä näin, kuinka jumalattomat haudattiin ja menivät lepoon, mutta ne, jotka olivat oikein tehneet, saivat lähteä pois pyhästä paikasta ja joutuivat unhotuksiin kaupungissa. Sekin on turhuus. 11. Milloin pahan teon tuomio ei tule pian, saavat ihmislapset rohkeutta tehdä pahaa, 12. koskapa syntinen saa tehdä pahaa sata kertaa ja elää kauan. Tosin minä tiedän, että Jumalaa pelkääväisille käy hyvin, sen tähden että he häntä pelkäävät. 13. Jumalattomalle taas ei käy hyvin, eikä hän saa jatkaa päiviään pitkiksi kuin varjo, sen tähden ettei hän pelkää Jumalaa. 14. On turhuutta sekin, mitä tapahtuu maan päällä, kun vanhurskaita on, joiden käy, niin kuin olisivat jumalattomain tekoja tehneet, ja jumalattomia on, joiden käy, niin kuin olisivat vanhurskaitten tekoja tehneet. Minä sanoin: sekin on turhuutta.

15. Ja minä ylistin iloa, koska ei ihmisellä auringon alla ole mitään parempaa kuin syödä ja juoda ja olla iloinen; se seuraa häntä hänen vaivannäkönsä ohessa hänen elämänsä päivinä, jotka Jumala on antanut hänelle auringon alla. 16. Kun minä käänsin sydämeni oppimaan viisautta ja katsomaan työtä, jota tehdään maan päällä saamatta untakaan silmiin päivällä tai yöllä, 17. niin minä tulin näkemään kaikista Jumalan teoista, että ihminen ei voi käsittää sitä, mitä tapahtuu auringon alla; sillä ihminen saa kyllä nähdä vaivaa etsiessään, mutta ei hän käsitä. Ja jos viisas luuleekin tietävänsä, ei hän kuitenkaan voi käsittää.

Saarnaaja koettaa tulla viisaaksi ja käsittää Jumalan teot järjellään, filosofisesti. Siinä yrityksessä hänelle kuitenkin tulee seinä eteen; ihminen kun ei voi käsittää sitä, mikä tapahtuu auringon alla (17). Hän ei voi päästä pahuuttaan pakoon (6), hän ei mahda mitään luonnon voimille, ei kuolemalle, ei sodalle (8) eikä sorrolle (9). Jos kaikki, mikä tapahtuu, on Jumalan tekoa, on Jumala epäoikeudenmukainen tyranni (17).

Epäoikeudenmukainen maailma. Saarnaaja on suorastaan säälittävä ymmärtämättömyydessään. "Tosin minä tiedän, että Jumalaa pelkäävälle käy hyvin", hän koettaa vakuuttaa itselleen (12) - ja samalla näkee ympärillään kaikkea muuta. Jumalattomat saavat hautapaikan pyhästä kaupungista (10). Syntiset saavat tehdä pahaa mielin määrin ja silti elävät kauan (12).

Sama ongelma on meidän aikamme liberaaliteologeilla, jotka kieltävät Jumalan sanan. He kyllä väittävät että Jumala on rakkaus, mutta maailman meno todistaa kaikkea muuta. Mitään todisteita Jumalan rakkaudesta ei ole, jos ilmoitus, sovitus ja ylösnousemus kielletään. Saarnaajalle ei taaskaan jää jäljelle mitään muuta kuin syöminen, juominen ja "iloitseminen" (15).

Jumalan teko. Jeesus oli se vanhurskas, jolle kävi ikään kuin hän olisi tehnyt jumalattomia tekoja (1 Kor. 15:17-20). Nyt meille jumalattomille voi käydä ikään kuin olisimme tehneet sen yhden vanhurskaan tekoja (vrt. 14). Autuas vaihtokauppa syntisen ja Jeesuksen välillä on Jumalan käsittämätön teko. Sitä ei voida järjellä käsittää, se on uskottava Jumalan lupausten perusteella. Vain Jeesuksesta ja hänen rististään minä näen, että Jumala on rakkaus. Vain tästä hullutuksesta minä tulen viisaaksi ja alan käsittää Jumalan tekoja.


Edelliset