Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Joosef näkee enkeliunen (12.12.2015)

Miltä mahtoi Joosefista tuntua, kun hän kuuli, että Maria, hänen morsiamensa, odottaa lasta? Kuuliko hän sen kenties joltakulta Nasaretin juorutädiltä? Kaikki olettivat lapsen olevan Joosefin, mutta hän itse tiesi, ettei asia ollut niin.

Onko sinusta joskus tuntunut, että sinut on petetty perusteellisesti? Saamasi lupaus on rikottu, sinut on hylätty! On löytynyt joku toinen, parempi kuin sinä. Juuri siltä tuntui Joosefista.

"Kun hän tätä ajatteli..." kertoo Matteus Joosefin senhetkisestä tilasta (Mt. 1:20). Sitä Joosef varmastikin teki: ajatteli. Ajatteli ajattelemasta päästyään, muttei ymmärtänyt yhtään mitään. Marian ei pitänyt olla sellainen. Mitä on tapahtunut ja missä? Juudeassako, jossa Maria vieraili sukulaisensa Elisabetin luona kolmen kuukauden ajan? Kuka on lapsen isä?

Mooseksen laki langetti kihlauksen aikana tapahtuneesta uskottomuudesta kuolemanrangaistuksen (5. Moos. 22:22-24). Tosin siihen aikaan ei tätä lakia aina voitu panna täytäntöön, koska roomalaiset miehittäjät pitivät käsissään tuomiovaltaa.

Kun me koemme tulleemme petetyiksi ja jätetyiksi, me useimmiten suutumme ja haluamme kostaa. Joosef oli siitä erikoinen mies, ettei hän tehnyt niin. Hän päätti purkaa kihlauksen meteliä nostamatta. Joosef rakasti Mariaa niin paljon, että oli valmis pitämään vahingon hyvänään. Hän ei häpäisisi tyttöä julkisesti tämän hairahduksesta. Menköön siis Maria naimisiin lapsen isän kanssa, ajatteli Joosef ja oli valmis väistymään tämän tieltä.

Eräänä yönä Joosef näki unen. Hänelle ilmestyi Herran enkeli, joka käski hänen ottaa Marian vaimokseen. Syntymätön lapsi ei ollut lähtöisin kenestäkään miehestä. Se oli saanut alkunsa Pyhästä Hengestä.

Olisiko sinulla riittänyt uskoa tuollaiseen ihmeeseen, vaikka sen ilmoittajana olisikin ollut enkeli? Koskaan ennen maailmanhistoriassa ei ollut tapahtunut, että maailmaan olisi syntynyt lapsi koskemattoman naisen kohdusta. Kaikilla muilla lapsilla tässä maailmassa on ollut sekä isä että äiti. Vain Jeesus syntyi neitsyestä, Pyhän Hengen vaikutuksesta, ilman tavallista isää.

Tänäkin päivänä on paljon ihmisiä, jotka pitävät neitseestä syntymistä eräänlaisena joulusatuna. He ajattelevat, ettei mitään sellaista yksinkertaisesti voi tapahtua. He uskovat, että Jeesuksella oli tavallinen mies isänään, kuten kaikilla muillakin. Heidän mielestään Jeesus ei oikeasti olekaan Jumalan poika.

Joosef kuitenkin uskoi enkelin sanat, koska hän uskoi Jumalaan, joka voi kaiken. Ihan kaiken! Yhtäkkiä hän muisti, että asia oli ennustettu Raamatussa jo 700 vuotta aikaisemmin: "Neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan" (Jes. 7:14). Jumala oli siis itse suunnitellut jo aikojen alussa, miten hänen Poikansa piti syntyä tähän maailmaan!

Eiköhän Joosefista lie tuntunut hämmentävältä, että juuri hänet ja Maria oli valittu ottamaan vastaan tällainen lapsi? Ehkä hän ihmetteli myös lapsen nimeä, jonka enkeli oli hänelle ilmoittanut: Jeesus. Nimi tarkoitti enkelin mukaan sitä, että lapsi vapahtaisi kansansa sen synneistä. Miten tämä tapahtuisi, sitä Joosef ei tiennyt. Mutta hän uskoi vakaasti, että jonakin päivänä enkelin sana toteutuisi tavalla tai toisella.


Edelliset