Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Viisaus on tuulen tavoittelemista/Saarnaaja 1:12-18 (4.11.2015)

12. Minä, saarnaaja, olin Israelin kuningas Jerusalemissa. 13. Ja minä käänsin sydämeni viisaudella tutkimaan ja miettimään kaikkea, mitä auringon alla tapahtuu. Tämä on vaikea työ, jonka Jumala on antanut ihmislapsille, heidän sillä itseään rasittaaksensa. 14. Minä katselin kaikkia tekoja, mitä tehdään auringon alla, ja katso, se on kaikki turhuutta ja tuulen tavoittelua.

15. Väärä ei voi suoristua, eikä vajaata voi täydeksi laskea. 16. Minä puhuin sydämessäni näin: Minä olen hankkinut suuren viisauden ja sitä yhä lisännyt, jopa yli kaikkien, jotka ovat ennen minua Jerusalemissa hallinneet, ja paljon on sydämeni nähnyt viisautta ja tietoa.

17. Ja minä käänsin sydämeni tutkimaan viisautta ja tietoa, mielettömyyttä ja tyhmyyttä, ja minä tulin tietämään, että sekin oli tuulen tavoittelemista. 18. Sillä missä on paljon viisautta, siinä on paljon surua; ja joka tietoa lisää, se tuskaa lisää.

Viisaus on yksi Raamatun keskeisiä käsitteitä. Se on, Saarnaajan sanoja lainatakseni, "vaikea työ, jonka Jumala on antanut ihmislapsille, heidän sillä itseään rasittaaksensa" (13). Saarnaaja on hankkinut itselleen enemmän tietoa kuin yksikään edeltäjistään. Hän katselee maailmaa ja ihmistä ympärillään ja oppii monia tärkeitä asioita. Ihminen voi päättelykykynsä ja tieteensä avulla saada paljon tietoa, eikä se kuitenkaan loppujen lopuksi voi häntä auttaa eikä lohduttaa.

Joka tietoa lisää, se tuskaa lisää. Halu tulla viisaaksi ohi Jumalan sanan on ihmiskunnan synnin alku ja juuri. "Te tulette, niin kuin Jumala tietämään..." (1. Moos. 3:5). Ne jotka eivät paljon tiedä, luulevat vielä tieteen ja filosofian riittävän Jumalan korvikkeeksi. Mutta sillä, joka Saarnaajan tavoin tietää tarpeeksi, on paha olla. Hän näkee, ettei väärä voi suoristua (15) - ihmisen intohimot voittavat hänen järkensä. Hän tietää, että auringot sammuvat, huonot geenit lisääntyvät, freonit tuhoavat ilmakehää, yhä kalliimpia aseita rakennetaan ihmiskunnan pään menoksi, pakolaistulva kasvaa ja talous romahtaa...

Saarnaaja on rehellinen; hän osaa tehdä omista lähtökohdistaan oikeat johtopäätökset. Jos Jumala ei ilmoita ihmiselle omaa viisauttaan, silloin jää kaikki maailman tieto pelkäksi tuulen tavoitteluksi ja tuskan lisääjäksi.

Jumalan viisaus. Paavali sanoo, että Jumala teki maailman viisauden hullutukseksi, koska sen avulla ei kukaan kuitenkaan oppinut tuntemaan Jumalaa (1. Kor. 1:17-31). Jumalan viisaus on kätketty Jeesuksen ristiin: Jumalan itsensä piti kuolla, että mieletön ihminen voisi saada syntinsä anteeksi.


Edelliset